Un scenarist rus susţine că filmul SF „Marţianul“ este plagiat şi dă în judecată studiourile Fox

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenariul celui mai nou film cu Matt Damon în rolul principal este acuzat de plagiat FOTO cinemagia.ro
Scenariul celui mai nou film cu Matt Damon în rolul principal este acuzat de plagiat FOTO cinemagia.ro

Un autor rus, care susţine filmul SF „The Martian/ Marţianul“ este plagiat după un scenariu scris de el cu şapte ani în urmă, dă în judecată studiourile 20th Century Fox, deşi pelicula are la bază romanul omonim al scriitorului american Andy Weir.

Mikhail Raskhodnikov este un scenarist din Rusia convins că cel mai nou film regizat de Ridley Scott este plagiat după un scenariu numit „Marsianin“ („Marţianul“ – trad.), pe care el l-a scris în 2008 şi pe care ulterior l-a trimis mai multor studiouri de producţie locale şi internaţionale.

Scenaristul a acţionat în instanţă studiourile americane Fox, de la care cere despăgubiri în valoare de 50 de milioane de ruble (aproximativ 761.700 de dolari). Procesul a fost programat pentru jumătatea lunii octombrie, potrivit „The Hollywood Reporter“.

Acuzaţiile de plagiat, deşi absurde, sunt susţinute şi de avocatul Shota Gorgadze. Acesta a declarat la un post de radio rusesc că atât detaliile, cât şi intriga filmului „The Martian“ au fost copiate după scenariul clientului său. Avocatul este convins şi de faptul că scenariul a ajuns în mâinile directorilor de la Fox prin intermediul sucursalei ruseşti a companiei de film americane.

Mikhail Raskhodnikov şi avocatul său s-au adresat Ministrului Culturii Vladimir Medinsky, căruia îi cer să demareze procedurile necesare pentru amânarea lansării filmului în Rusia până la rezolvarea neînţelegerilor. „Medinsky are dreptul legal de a amâna lansarea filmului până la rezolvarea disputei“, a declarat avocatul lui Raskhodnikov.

Filmul este programat să debuteze în cinematografele din Rusia pe 8 octombrie. În România a fost lansat pe 26 septembrie.

„The Martian“ este un film SF bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de autorul american Andy Weir în anul 2011. Lungemetrajul spune povestea astronautului Mark Watney (Matt Damon) care, în timpul unui misiuni pe Marte, este prins într-o furtună puternică şi este considerat mort de către colegii săi. Cu toate acestea, astronautul supravieţuieşte şi descoperă că a fost lăsat singur pe planeta ostilă. Cum proviziile sunt pe terminate, el se vede nevoit săşi exploreze la maxim ingeniozitatea, inteligenţa şi forţa interioară pentru a rămâne în viaţă şi pentru a găsi o cale să se întoarcă pe Pământ. Între timp, NASA şi o echipă internaţională de oameni de ştiinţă caută o soluţie prin care să-l aducă pe astronaut acasă, în vreme ce colegii lui pun la cale o misiune de salvare aproape imposibilă.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite