Marii ignoraţi la nominalizările Oscar 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista nominalizărilor la Oscar 2018 conţine candidaţi obişnuiţi, precum Meryl Streep, Daniel Day-Lewis şi Gary Oldman, a confirmat multe dintre predicţiile criticilor, însă a rezervat şi câteva surprize (prima femeie nominalizată pentru imagine) şi, bineînţeles, câteva nedreptăţi („Wonder Woman“ a fost ignorată).

Deşi criticii de specialitate dădeau ca sigure cele mai multe nominalizări la Oscar 2018 în dreptul dramei „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“, care a primit şapte, lungmetrajul fantasy „Shape of Water“ i-a luat-o înainte, cu 13 nominalizări, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Guillermo del Toro) şi Cea mai bună actriţă (Sally Hawkins).

Lista completă a nominalizărilor Oscar 2018

Pe de altă parte, în ciuda faptului că blockbustere precum „Get Out“, „Dunkirk“ şi „Logan“ au obţinut nominalizări importante, „Wonder Woman“ a fost complet ignorat de Academia Americană de Film, în ciuda faptului că a fost unul dintre cele mai profitabile filme din 2017 şi s-a bucurat de critici favorabile.

Trecut cu vederea, deşi a primit nominalizări la Globurile de Aur, SAG Awards şi Critics’ Choice, a fost şi „Battle of the Sexes“, despre meciul istoric de tenis dintre Billie Jean King şi Bobby Riggs, interpretaţi de Emma Stone şi Steve Carell.

Actorul James Franco, recompensat cu un Glob de Aur pentru interpretarea din „The Disaster Artist“ (film pe care l-a şi regizat), a fost considerat principalul favorit pentru o nominalizare la Oscar 2018 şi chiar pentru câştigarea statuetei, însă recentele acuzaţii de hărţuire sexuală se pare că l-au eliminat de pe listă.

Dintre nominalizările pentru Cel mai bun actor în rol principal lipseşte şi Hugh Jackman cu interpretarea stelară din „The Greatest Showman“. În schimb, a fost inclus Denzel Washington pentru interpretarea unui avocat idealist din „Roman J Israel, Esq.“, aceasta marcând cea de-a noua nominalizare a actorului la Oscaruri, dintre care două traduse în victorii. 

O altă absenţă surprinzătoare din rândul actorilor este cea a lui Tom Hanks, dublu laureat al premiilor Oscar, care a fost aplaudat pentru rolul din „The Post“. Hanks nu a mai fost nominalizat din 2001, ambele trofee câştigându-le în 1994 şi 1995, pentru filmele „Philadelphia“, respectiv „Forrest Gump“.

La polul opus, Meryl Streep a primit cea de-a 21-a nominalizare la Oscar din carieră pentru rolul din drama „The Post“. Dacă va ieşi învingătoare la gala Oscar 2018, Streep, care deţine recordul de nominalizări, va avea acasă patru statuete.

„The Post“ urmează reţeta tradiţională de Oscar – are în rolurile principale doi actori uriaşi, pe Meryl Streep şi Tom Hanks, şi prezintă o poveste desprinsă din cărţile de istorie. Şi chiar dacă a primit o nominalizare pentru Cel mai bun film, regizorul Steven Spielberg a fost depăşit de regizori promiţători ca Greta Gerwig şi Jordan Peele. De altfel, Greta Gerwig este a cincea femeie care a primit, de la înfiinţarea premiilor, o nominalizare la categoria Cel mai bun regizor.

Se pare că Academia a stabilit o tradiţie în ceea ce-l priveşte pe Spielberg, recompensat de două ori cu Oscar. „War Horse“ şi „Bridge of Spies“ au primit nominalizări pentru Cel mai bun film, dar nu şi pentru Cel mai bun regizor. Spielberg a primit ultima menţiune la Oscar în 2013, pentru „Lincoln“, iar ultima victorie a fost în 1999 pentru „Saving Private Ryan“.

Nici Martin McDonagh nu a primit o nominalizare la Oscar 2018 pentru regia „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“, unul dintre principalii favoriţi la titlul de Cel mai bun film. McDonagh a fost nominalizat în schimb pentru Cel mai bun scenariu original, iar actorii Frances McDormand, Woody Harrelson şi Sam Rockwell sunt „răsfăţaţi“ la categoriile de interpretare. Se pare că avem de-a face cu o situaţia asemănătoare celei în care s-a regăsit Ben Affleck, când nu a fost recompensat cu o nominalizare pentru regia „Argo“, însă filmul a câştigat în cele din urmă marele premiu, o raritate în istoria Oscarurilor.

Deşi apreciate pe parcursul anului de critici şi de public, „The Big Sick“, „The Florida Project“ şi „Molly's Game“ au primit câte o nominalizare, la categoriile Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun actor în rol secundar (Willem Dafoe), respectiv Cel mai bun scenariu adaptat.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite