Filmul „Pe aripile vântului“ a fost retras dintr-un cinematograf american pe motiv că este „insensibil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pe aripile vântului“, unul dintre filmele de referinţă ale cinematografiei mondiale, se află în centrul unei controverse, în Memphis, o sală de cinema hotărând să îl retragă de la proiecţie, după ce a primit mai multe sesizări în urma evenimentelor din Charlottesville.

Orpheum Theatre a sistat proiecţiile filmului lui Victor Fleming, producţia fiind considerată „insensibilă“, scrie Deadline.

Pelicula făcea parte din programul de vară al sălii de cinema. După prima proiecţie, din 11 august, Orpheum a primit numeroase mesaje şi a decis să îl scoată din program.

Bazat pe cartea lui Margaret Mitchell, acţiunea „Pe aripile vântului/ Gone with the wind“ (1939), din distribuţia căruia fac parte Clark Gable şi Vivien Leigh, are loc pe o plantaţie din sudul Statelor Unite, în timpul Războiului civil. Filmul a fost deseori criticat pentru felul în care portretizează oamenii de culoare şi pentru perspectiva asupra Sudului.

Având în vedere recentele evenimente din Charlottesville, conducerea Orpheum a decis scoaterea lui din program. Anunţul făcut pe Facebook a atras diverse opinii - utilizatori ai platformei social media sunt de părere că filmul este o unealtă de a-i învăţa pe copii „ce este rău legat de sclavie“ şi că înlăturarea lui este „o prostie“.

Totuşi, după o analiză amănunţită, conducerea Orpheum a decis că filmul este „insensibil“ faţă de populaţia locală, formată în proporţie de 64% din persoane de culoare.

„Selecţia pentru aceste serii este făcută, de regulă, în primăvara fiecărui an. (...) Orpheum apreciază reacţiile membrilor comunităţii la program. Recenta proiecţia a filmului «Pe aripile vântului» a generat numeroase comentarii. Le-am analizat pe toate. Ca organizaţie a cărei misiuni este să «distrăm, educăm şi luminăm comunităţile pe care le deservim», Orpheum nu poate prezenta un film care este insensibil faţă de un mare segment al populaţiei locale“, se arată într-un comunicat.

„Pe aripile vântului“ a câştigat opt premii Oscar - inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Hattie McDaniel), care a devenit prima actriţă de culoare nominalizată şi desemnată câştigătoare a unui Oscar.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite