Filmul „Căutătorul de vânt”, recompensat cu premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cautatorul de vant

Filmul „Căutătorul de vânt/ Windseeker” (scenariul şi regia Mihai Sofronea, cu Dan Bordeianu, Olimpia Melinte şi Adrian Titieni, producţie Libra Film), prezentat în Competiţia Internaţională a Festivalului de Film de la Sofia, a fost recompensat premiul FIPRESCI la cea de-a 26-a ediţie a SIFF. Trofeul festivalului a fost câştigat de filmul polonez „Sonata” (regia Bartosz Blascke).

Mihai Sofronea a declarat: „Este o onoare să primim Premiul Criticii Internaţionale de Film, dar şi o bucurie să vedem că reacţia publicului bulgar a fost la fel de entuziastă ca cea din sălile în care am prezentat filmul în România. Mulţumim, SIFF!” Filmul rulează în cinematografele din România până pe 24 martie.

Menţiunea Specială a juriului secţiunii Competiţia Balcanică a fost acordată producţiei „Crai Nou/Blue Moon” (scenariul şi regia Alina Grigore). Primind premiul, producătoarea Gabriela Suciu a mulţumit juriului şi organizatorilor SIFF, festival la care a participat pentru prima dată în urmă cu 12 ani. Pelicula îi are în distribuţie pe Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov. „Crai Nou/Blue Moon” a concurat alături de 11 filme de lungmetraj.

Coproducţia România-Bulgaria „Os de peşte/Fishbone” (regia Dragomir Sholev, montaj Cătălin Cristuţiu, sound design şi muzică adiţională Marius Leftărache, producători Ada Solomon şi Rossitsa Valkanova) a fost premiată la categoria New Bulgarian Features.

De asemenea premiată în Competiţia Internaţională, pelicula „Humble/Umil” (coproducţie Bulgaria-România, regia Svetoslav Draganov, editor Eugen Kelemen, muzica Boris Changarov şi Sebastian Zemlye, coproducători Oana Iancu şi Călin Peter Netzer), a avut avanpremiera la Cinemateca TIFF din Cluj, pe 17 martie, în cadrul secţiunii Focus Bulgaria.

Regizorii Alina Grigore, Radu Muntean, Mihai Sofronea şi actorul Dan Bordeianu au fost prezenţi la SIFF în calitate de invitaţi speciali, cu sprijinul Institutului Cultural Român, iar regizoarea şi producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a făcut parte din juriul secţiunii de filme documentare.

Festivalul a organizat pe 18 martie conferinţa New Romanian Cinema, la care au fost invitaţi Mihai Sofronea şi Dan Bordeianu, din partea echipei filmului „Căutătorul de vânt” şi Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Festivalul Internaţional de Film de la Sofia (SIFF), fondat în 1997 şi acreditat FIAPF, este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa Centrală şi de Est, fiind inclus în calendarul FIPRESCI şi în top 50 al celor mai importante festivaluri de film din lume de către revista Variety. Scopul festivalului este să prezinte publicului local cele mai bune filme din circuitul festivalier internaţional, dar şi operele cinematografice bulgare şi balcanice publicului internaţional, încurajând astfel cooperarea între realizatorii de film locali şi internaţionali. Festivalul este organizat de Art Fest sub egida Municipalităţii Sofia şi se bucură de sprijinul Ministerului Culturii din Bulgaria, al Centrului Naţional al Filmului din Bulgaria, precum şi al altor instituţii şi sponsori naţionali şi internaţionali.

După anularea ediţiei din 2020 cu doar câteva zile înainte de deschidere - din cauza izbucnirii pandemiei şi în condiţiile organizării celei din 2021 cu limitarea drastică a numărului de participanţi la proiecţii - din cauza măsurilor anti-COVID, ediţia 2022 a debutat cu un puternic mesaj pentru pace şi solidaritate, în condiţiile în care din juriul festivalului ar fi trebuit să facă parte regizorul Oleg Senţov, care acum luptă în armata ucraineană. Cântecul Give peace a chance! a fost sloganul acestei ediţii şi a ilustrat muzical inclusiv Gala de premiere a acestei ediţii.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite