Cineastul Gerald B. Greenberg, premiat cu Oscar pentru „Filiera franceză”, a murit la vârsta de 81 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Peter Zakhary/Tilt Photo
FOTO  Peter Zakhary/Tilt Photo

Cineastul Gerald B. Greenberg, premiat cu Oscar pentru „Filiera franceză” şi nominalizat la premiile Academiei pentru „Kramer vs. Kramer” şi „Apocalypse Now”, a murit vineri, la vârsta de 81 de ani, scrie The Hollywood Reporter.

El a fost premiat de Academia de Film Americană în 1972 pentru montajul filmului „Filiera franceză/ The French Connection” (1971), pentru care a realizat unul dintre cele mai cunoscute accidente de maşină din istoria cinematografiei.

Jerry Greenberg, după cum îi spuneau apropiaţii, a primit în acelaşi ani alte două nominalizări la Oscar - 1980, pentru „Kramer vs. Kramer” şi „Apocalypse Now” -, iar în 2015 a fost recompensat de American Cinema Editors pentru întreaga carieră.

Greenberg şi-a început cariera în 1960, în New York, unde a început, mai întâi, să editeze muzică. I-a fost oferit rolul de ucenic al lui Dede Allen pentru filmul „America America” al lui Elia Kazan şi de atunci a început să lucreze în industria filmului.

Greenberg a lucrat îndeaproape - pentru „Bonnie and Clyde” (1967) - cu Allen şi regizorul Arthur Penn. A montat primul lungmetraj un an mai târziu - „Bye Bye Braverman”, regizat de Sidney Lumey -, apoi a câştigat un premiu BAFTA şi un Oscar pentru „The French Connection” (1971) al lui William Friedkin.

Greenberg a lucrat de-a lungul carierei cu regizori precum Francis Ford Coppola, Sidney Lumet, Michael Cimino, Brian De Palma şi William Friedkin. Filmografia lui cuprinde „Dressed To Kill”, „Alice’s Restaurant”, „The Boys in the Band”, „They Might Be Giants”, „Scarface”, „Still of the Night”, „Reds”, „Heaven’s Gate”, „Wise Guys”, „The Untouchables”, „The Accused”, „Awakenings”, „Trapped”, „Get Carter”, „Inspector Gadget” şi „American History X”.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite