Băiat pasionat de echitație, ajuns actor în urma unei postări pe rețelele de socializare. Acum are șanse la Premiile Gopo | FOTO

0
Publicat:

Un adolescent din Bacău pendulează între două mari pasiuni: echitație și actorie. La vârsta de 17 ani, Daniel Bâliș a obținut numeroase premii la concursurile de cai, iar ca actor a fost nominalizat la Premiul Gopo, la categoria „Tânără speranță”.

A jucat rolul lui Nicu, în filmul Warboy Foto: Daniel Bâliș
A jucat rolul lui Nicu, în filmul Warboy Foto: Daniel Bâliș

Daniel Bâliș este elev, în clasa a XI-a, la Liceul cu Program Sportiv Bacău. A început să facă echitație în urmă cu patru ani, moștenind această pasiune de la tatăl său. Împreună cu Everta, o iapă de Pur Sânge Arab, în vârstă de 16 ani, au reușit să reprezinte cu succes România în nenumerate rânduri. Cei doi au participat la diverse concursuri naționale și internaționale de anduranță și de sărituri peste obstacole de unde s-au întors acasă cu numeroase premii.

În 2023, Daniel a obținut primul loc la concursul de anduranță, proba 80 de km, desfășurat în Pantelimon, la cursa internațională de anduranță, proba de 120 km, de la Buftea. De asemenea, a luat locul trei cu naționala României la Campionatul Balcanic de Anduranță desfășurat la Ruse, în Bulgaria. Daniel a fost premiat și cu „Trofeul pentru cel mai tânăr călăreț român”, care a terminat proba de anduranță de 120 de km.

„Rezultatele au început să apară după un an sau doi ani de antrenamente grele și foarte obositoare", spune Daniel, care este legitimat la Clubul Sportiv Ecvestru Decebal din Bacău.

Carieră în două direcții

Dragostea pentru cai și pasiunea pentru echitație i-au oferit o șansă și în actorie. A ajuns întâmplător să dea probe, la vârsta de 13 ani, pentru rolul de actor principal în filmul „Warboy”, regizat de Marian Crișan. Producătorii filmului aveau nevoie de un tânăr care să știe să călărească și căruia deci să nu îi fie frică de cai.

Am reușit să joc în acest film datorită unei simple postări pe Facebook, unde se căuta un copil care să știe să facă echitație, nu actorie. Tatăl meu a văzut postarea și m-a sfătuit să mă duc la casting și așa am ajuns să joc în film. A fost o experiență minunată", a spus tânărul.

A crescut odată cu filmul

Daniel a trecut prin multe probe de casting până să obțină rolul. „Noi am căutat actori copii, băieți de 12-14 ani, la cluburile de călărie din țară. Asta a fost strategia noastră să căutăm un băiat care să știe să călărească și să fie obișnuit cu caii de la început. Au venit peste 30 de băieți din toate colțurile țării. El avea 13 ani când a dat prima probă. Daniel a crescut odată cu filmul. S-a descurcat foarte bine încă din probe, având un talent nativ.”, spune pentru „Adevărul” regizorul Marian Crișan.

Proiectul filmului a fost amânat din cauza pandemiei de COVID, filmările începând pe parcursul anului 2022.

Iar Daniel a debutat, la 16 ani, în actorie, cu foarte multe emoții. În filmul „Warboy” a jucat rolul lui „Nicu”, adolescentul prin ochii căruia vedem finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact toamna anului 1944. Băiatul încearcă să-i salveze pe cei doi cai ai familiei pornind cu ei într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

Am învățat din mers, jucând cu ceilalți actori mult mai experimentați decât mine. Eu au fost cei care m-au ajutat să scap și de emoții și să mă comport natural”,  mai spune tânărul băcăuan.

Rolul jucat i-a adus tânărului actor multă apreciere din partea publicului. Recent, Daniel Bâliș a fost nominalizat la Premiul Gopo pentru „Tânără speranță”.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite