Cum să-ţi împodobeşti casa pentru Sărbători şi să faci şi terapie prin culoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ani buni se ştie ce rol important au culorile în sănătatea noastră. Culoarea ne afectează sentimentele, starea de spirit şi emoţiile. Terapia prin culoare - cromoterapia - poate fi folosită la capacitate maximă în timpul sărbătorilor de iarnă, atunci când împodobim bradul, când luminăm casa sau când ne îmbrăcăm pentru petrecerea de Revelion.

Culorile pot fi de ajutor în multe feluri, însă sărbătorile de iarnă ne oferă posibilitatea de a decora casa şi bradul, masa de sărbătoare sau cadourile în culorile potrivite personalităţii şi dispoziţiei noastre. 

Cum să foloseşti culorile în cel mai potrivit mod de sărbători

O preferinţă pentru o anumită culoare poate însemna două lucruri: fie o exprimare a personalităţii - când alegi culoarea potrivită modului tău de a fi, cum ar fi verdele şi dragostea de armonie şi de natură, fie o completare - când alegi culorile de care ai nevoie mai mult, cum ar fi roşul pentru o persoană mai puţin activă, mai sedentară, din dorinţa de a se schimba. 

Roşul reprezintă activitate, agitaţie şi căldură

Roşul aduce căldură, energie şi stimulare intelectuală, aşadar este excepţională pentru impulsionarea energiei, pentru a scăpa de oboseală. Roşul, culoarea sângelui, conferă stimulează simţurile. 

Roşul este asociat cu pasiunea, cu sexul, cu energia, cu impulsivitatea sau chiar cu agresiunea, curajul, puterea, aventura, pericolul. Oamenii temperamentali şi ambiţioşi exprimă prin roşu dorinţa de libertate. Cei care urăsc această culoare pot fi prea ambiţioşi, prea impulsivi, prea agresivi, notează „Deep Trance Now“.

Însă nu trebuie uitat că, în această perioadă, un brad împodobit cu roşu este asociat cu iubirea, cu sentimentul de căldură şi cu bucuria de a fi în mijlocul familiei. Mai mult, farfuriile roşii taie pofta de mâncare, după cum susţin studiile, astfel reuşim să punem accent mai mult pe veselia din această perioadă, şi nu pe mâncatul excesiv.

Portocaliul stimulează entuziasmul

Portocaliul are o acţiune eliberatoare asupra corpului şi a minţii, stimulează gândirea creativă şi entuziasmul şi ajută la asimilarea ideilor noi. Portocaliul este perfect pentru zilele de iarnă, reprezintă căldura căminului, aduce energie şi stimulează sentimentul de confort, de sărbătoare. Înseamnă abundenţă, bucurie, festin. Să nu uităm că este culoarea portocalelor fără de care masa de Crăciun nu este completă.

Galbenul întăreşte nervii

Culoarea galben este perfectă pentru o minte sănătoasă: întăreşte nervii şi ascute mintea. Este o culoare excelentă pentru tulburările nervoase. Puteţi împodobi casa cu această culoare caldă mai ales că cercetătorii susţin că ajută digestia şi asimilarea.

Galbenul înveseleşte, dă poftă de viaţă, plus că auriul globuleţelor în contrast cu pomul de crăciun verde reprezintă echilibru şi armonie.

Verdele este bun la toate

Culoarea verde reprezintă natura, pământul. Este echilibru şi ajută şi mintea şi corpul. Nu este nici relaxant, dar nici astringent, aşa că poate fi folosit şi de melancolici, dar şi de entuziaşti.  Are efect energizant, dar şi calmant. Verdele curăţă, purifică, armonizează şi întinereşte.

Albastrul reprezintă pacea

Albastrul este răcoritor, electric. Doctorul Edwin Babbit, în volumul său „Principiile luminii şi culorii“ (The Principles of Light and Color), spune că „albastrul este cel mai bun antiseptic din lume“.

Culoarea albastră este asociată cu răcoarea şi se spune chiar că alină durerile de cap. Albastrul aduce linişte, calmând emoţiile puternice ca furia, agresivitatea sau isteria. Pentru sărbătorile de iarnă albastrul este reprezentativ, este liniştitor, de vis, magic chiar. Albastrul inspiră pace şi odihnă, adevăr, înţelegere, răbdare.

Albul este culoarea supremă

Culoarea luminii, albul, este echilibru, este perfecţiune, aduce armonie în toate aspectele vieţii. Albul reprezintă puritate, inocenţă, curăţenie. Nu e de mirare că este culoarea medicilor, a celor care aduc alinare bolilor.


Citeşte şi:

Roşu, ca terapie. Ne ajută această culoare să slăbim?

Oamenii de ştiinţă preocupaţi de problemele cu greutatea la nivel mondial au desluşit un nou „mister“: o farfurie roşie te face să mănânci mai puţin. Cum? Un nou studiu susţine că oamenii tind să consume mai puţin dintr-un produs servit pe o farfurie roşie.

Lucruri simple care te fac fericit

Fericirea este foarte interesantă, mai ales că fiecare are o idee diferită despre ce reprezintă. Pentru unii înseamnă o carte bună citită la gura sobei într-o seară de iarnă, pentru alţii înseamnă călătorii nesfârşite în toate colţurile lumii, şi pentru toţi, poate, zile luminoase petrecute alături de cei dragi. Aşa că, normal, cu toţii suntem obsedaţi de fericire. Ce putem face să fim mai fericiţi?

Cele mai noi recomandări pentru un creier sănătos

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, adică de insomnie, anxietate şi depresie, ba chiar şi de  tulburări asociate morţii celulelor cerebrale. Testele de inteligenţă, dar şi zilele întregi de tăcere asigură longevitatea „maşinăriei de control“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite