OMS: Iarna aceasta va aduce noi provocări severe de sănătate mintală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Pandemia a fost extrem de stresantă pentru unii oameni, având efecte semnificative asupra sănătăţii mintale a populaţiei din întreaga lume.  Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că lunile acestea de iarnă, în contextul sărbătorilor cu restricţii, vor aduce noi provocări severe pentru întreaga omenire.

Biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de oameni care se confruntă cu "provocări severe de sănătate mintală" în următoarele câteva luni, în timp ce restricţiile impuse de pandemie sunt tot mai dure.

Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a declarat că pandemia globală a dus la o criză în creştere a sănătăţii mintale pe vechiul continent şi că impactul va fi pe termen lung şi va avea impact uriaş.

El a avertizat că această criză care a afectat oamenii în mod nediscriminatoriu, va fi agravată de anxietăţi care apar adesea în timpul sezonului de iarnă şi de sărbători: "Ne aşteptăm să vedem un număr mai mare de oameni care se confruntă cu provocări mai grave de sănătate mintală în lunile următoare, pe măsură ce ce se vor confrunta cu noua realitate", a adăugat el, citat de Euronews.

Într-un sondaj efectuat în 25 de ţări dezvoltate în timpul primului val de pandemie din primăvară şi publicat de Comisia Europeană, 28% dintre respondenţi au declarat că se simt singuri şi 27% au spus că au simţit depresie sau anxietate.

În lunile de iarnă se observă în mod tradiţional o creştere a problemelor de sănătate mintală la persoanele care suferă de tulburare afectivă sezonieră, o formă de depresie care, într-un an normal, afectează aproximativ 5% din adulţii din SUA, potrivit Asociaţiei Americane de Psihiatrie ( APA).

În prezent, Europa luptă împotriva unui al doilea val de pandemie şi există diferite niveluri de restricţii, inclusiv lockdown. Oamenii sunt rugaţi să restricţioneze călătoriile, să rămână acasă şi să se întâlnească cu cât mai puţini oameni posibil.

În acest context, dr. Kluge a cerut ca autorităţile să ofere servicii specializate de îngrijire şi sprijin pentru cei mai afectaţi şi să promoveze servicii de îngrijire a sănătăţii mintale în comunităţile în care "provocările legate de sănătatea mintală rămân profund stigmatizate".

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite