Neurochirurg: „Rezultatele chirurgiei pentru tumorile care se dezvoltă încet sunt bune spre excelente“ Care sunt factorii de risc în formarea tumorilor cerebrale

Neurochirurg: „Rezultatele chirurgiei pentru
tumorile care se dezvoltă încet sunt bune spre excelente“ Care sunt factorii de risc în
formarea tumorilor cerebrale

Tumorile cerebrale sunt formate din celule ale creierului care se acumulează în exces

Un diagnostic de tumoare cerebrală sperie şi nu fără motiv. Creierul este un organ important şi sensibil şi orice intervenţie asupra lui comportă riscuri mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tumorile ţesutului cerebral, a terminaţiilor nervoase din creier, a membranelor cerebrale, a oaselor cutiei craniene sau a muşchilor cutiei craniene sunt denumite tumori cerebrale primare, în timp ce tumorile care se extind de la alte organe din organism - plămâni, sâni, prostată, etc.-  sunt denumite metastaze sau tumori cerebrale secundare.

Cum se formează tumorile cerebrale?

„La fel ca în cazul tuturor celorlalte organe, tumoarea este formată din celulele din creier. În mod normal, celulele cresc, se dezvoltă, îmbătrânesc şi mor, iar în locul acestor se formează celule noi. Însă, în cazuri anormale, atunci când această activitate de formare-distrugere începe să funcţioneze altfel decât este normal, încep să se formeze celule inutile sau, atunci când celulele formate nu sunt distruse la timp, celulele formate în exces încep să se grupeze astfel încât la nivelul organului respectiv apare o structură denumită tumoare. Deoarece nu toate tumorile pot fi denumite cancer, tumorile formate la nivelul creierului sunt denumite tumori cerebrale. Tumorile cerebrale primare pot fi benigne - meningiomul, scwannomul  - la nivelul nervilor sau a ţesutului care înveleşte nervul, chisturile dermoid epidermoide - sau maligne: tumorile gliale, multiforme anaplastice şi glioblastomul”, explică prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak, neurochirurg al Spitalului Medical Park Florya din Istanbul.

De ce se formează şi care persoane sunt mai des afectate de acest tip de tumori

Cauzele pentru care apar tumorile cerebrale nu sunt pe deplin cunoscute, însă faptul că unele tumori cerebrale  - Von – Hippel Lindau - sunt de proveninţă genetică, este bine cunoscut în lumea academică, adaugă specialistul.

„Există unii factori de risc care stau la baza formării tumorilor cerebrale, după cum urmează: sexul  - meningioamele sunt întâlnite mai des la femei, rasa umană  - toate tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la rasa albă, vârsta - tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la persoanele cu vârsta peste 70 de ani, iar la copiii cu vârsta sub 10 ani sunt întâlnite mai des tumorile cerebrale la nivelului cerebelului, istoricul familial - persoanele care au rude, care suferă de gliom cerebral, au o predispoziţie mai mare de a suferi de tumori cerebrale. În afară de aceasta, traumele craniene, expunerea la radiaţii, unii virusuri, unele vopseluri chimice şi unii hormoni sunt cauze cunoscute ca factori de risc pentru formarea tumorilor cerebrale“.

Cum se stabileşte diagnosticul pentru tumorile cerebrale şi care sunt metodele de tratament

În prezent, pacienţii cu simptome şi constatări specifice tumorilor cerebrale se prezintă la medici specialişti în domeniul neurologiei. Pe baza determinării istoricului familial, consultului neurologic şi investigaţii de imagistică specifice  - CT, IRM, medicii au posibilitate să stabilească cu uşurinţă şi rapid diagnosticul pentru tumorile cerebrale. 

“Medicul care efectuează intervenţia chirurgicală pentru tumoarea cerebrală distribuie toate informaţiile pe care le deţine cu privire la pacient, către ceilalţi medici - oncolog radioterapie, oncolog medical, patolog, radiolog, iar în urma unei consultaţii efectuate de consiliul medical, se va decide care este tratamentul potrivit pentru pacient  - intervenţie chirurgicală, radioterapie, chimioterapie. În cazul în care tumorile cerebrale benigne sunt tratate chirurgical, iar tumoarea este extirpată complet, rezultatul operaţiei va fi excelent. Rezultatele tratamentului chirurgical pentru tumorile care se dezvoltă încet sunt bune spre excelente. În cazul tumorilor maligne care se dezvoltă rapid, obiectivul tuturor cele 3 tipuri de tratamente  - intervenţie chirurgicală, radioterapie şi chimioterapie - este prelungirea vieţii pacientului. În concluzie, nimeni nu trebuie să se teamă de tratamentul administrat în cazul tumorilor cerebrale iar diagnosticul trebuie stabilit fără întârziere. Consultarea unui medic neurochirurg, care are experienţă în domeniul tumorilor cerebrale, va reduce durata intervenţiei chirurgicale, iar pacientul va putea reveni mai repede la viaţa normală”.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: