Inteligenţa intuitivă a inimii: de ce totul în viaţă, în suflet şi în minte ţine de alegerile noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inima organ FOTO engin.umich.edu
Inima organ FOTO engin.umich.edu

Institutul HearthMath din Statele Unite a realizat, recent, un studiu în care sunt subliniate criteriile prin care ar trebui să ne educăm să gândim pozitiv. Tot ceea ce ni se întâmplă, cu bune, cu rele, e de fapt o lecţie de viaţă pozitivă. Lumea din jurul noastru va fi asemenea proiecţiilor pe care le facem despre ea.

Dacă suntem trişti, supăraţi, depresivi, plini de amărăciuni, toare acestea ne afectează atât psihic, cât şi fizic. Mulţi dintre noi ne luptăm cu problemele de fiecare zi: să avem un loc de muncă, să avem cu ce plăti facturile, să ne construim o casă, să avem cu ce ne îmbrăca, să asigurăm un confort familiei noastre, să muncim până la epuizare ca să facem faţă acestor provocări pe care le înfruntăm în fiecare zi. 

Însă corpul nostru e ca un rezervor de energie care uneori se epuizează, dacă nu-l încărcăm cu o gândire pozitivă, dacă nu ne încărcăm mental cu gânduri bune pentru a putea să o luăm de la capăt în fiecare zi.

Mai mult, ne facem griji şi în faţa catastrofelor ce se întâmplă în jurul nostru: supraîncălzirea globală, anotimpurile care s-au schimbat, nimic nu mai este ca lumea, totul s-a întors cu sus-n jos. 

Ne speriem că nu mai găsim nicio normalitate în jurul nostru, e greu să nu te îngrijorezi când vezi că Planeta este atât de afectată de catastrofe peste catastrofe, unele mai greu de privit decât altele. 

Sunt lucruri care „vin peste noi" din exterior, le privim neputincioşi şi suntem speriaţi că nu putem face nimic să le contracarăm. E greu să rămânem liniştiţi şi să gândim pozitiv în asemenea condiţii vitrege.

Studiul realizat la Institutul HearthMath din Statele Unite ale Americii a arătat cum se răsfrânge asupra stării noastre de spirit, dar şi asupra percepţiei noastre despre viaţă modul în care inima şi creierul comunică între ele.

Spre exemplu, când o persoană are trăiri pozitive, precum recunoştinţa, iubirea sau aprecierea, inima transmite mesaje diferite de cele transmise în contextul unor stări negative. Oamenii de ştiinţă de la Institutul HearthMath au ajuns la această concluzie după ce au descoperit că inima emană cel mai mare câmp electromagnetic din organism. „Informaţia emoţională este, în realitate, codată şi modulată prin aceste câmpuri. Dacă reuşim să înţelegem schimbările propriei noastre stări de spirit, putem să modificăm informaţia codată în câmpul magnetic emanat de inimă. Acest lucru are un impact asupra tuturor, pentru că suntem fundamental şi profund conectaţi între noi, ca oameni, şi cu însăşi planeta”, explică profesorul doctor Rolin McCratey, director de cercetare la Institutul HearthMath.

Din acest motiv, în ciuda tuturor problemelor, a cataclismelor, a nenorocirilor, trebuie să ne autoeducăm să rămânem optimişti şi să învăţăm să gândim pozitiv. E cazul să învăţăm să avem o perspectivă globală pozitivă asupra lucrurilor care ne înconjoară şi mai ales asupra propriei noastre vieţi.

Dacă gândim negativ, atragem negativitatea. Dacă gândim pozitiv, lucrurile se vor îndrepta spre bine. Acestea sunt deja truisme des vehiculate, mai ales că Paulo Coelho a făcut o întreagă filosofie asupra lor în cărţile sale.

Totul depinde de cum privim noi lucrurile, de cum gândim noi lucrurile.

Fericirea e o stare greu de menţinut, dacă nu faci eforturi în acest sens: să o menţii. Dorim schimbarea, dar noi suntem capabili să ne schimbăm prin metanoia?

Aşteptăm să se schimbe lumea din jur, aşteptăm să se schimbe Universul, dar noi suntem capabili să facem cea mai mică schimbare în noi înşine, în felul în care privim lumea şi viaţa?

Dacă cineva suferă, putem simţi empatie, putem încerca să-l ajutăm, putem încerca să îndreptăm lucrurile, însă nu e cazul ca întreaga omenire să sufere pentru nefericirea unei singure persoane, nu e cazul să preluăm toată negativitatea din jurul nostru şi să ne încărcăm negativ cu problemele întregii lumi. Avem destule probleme de înfruntat noi înşine, cu propria noastră viaţă, ca să ne mai consumăm atât de mult pentru vieţile şi problemele altora. Nu sunt ale noastre.

Totul, în viaţă, în suflet, în minte, ţine de alegerile noastre.

Noi putem schimba modul în care percem lumea prin schimbarea gândurilor noastre.   

Emoţiile negative despre o persoană, un loc sau o anumită experienţă din viaţa noastră sau din mediul încojurător sunt de fapt rezultatul gândurilor noastre.

La sfârşitul oricărei zile când ne facem un bilanţ al celor întâmplate e cazul să înţelegem şi din cele bune, şi din cele rele: fiecare lecţie de viaţă primită e o oportunitate să creştem, să învăţăm ceva din tot ceea ce ni se întâmplă. Pentru că nimic nu e întâmplător. Şi cele rele, sau care aparent ni se par rele, de fapt au un sâmbure de adevăr şi mai ales de cunoaştere - de fapt avem de învăţat ceva din tot ceea ce ni se întâmplă.

Uneori aceste adevăruri pe care le înfruntăm nu sunt cele pe care noi ni le dorim sau le aşteptăm. Ni se pare că sunt nedrepte, că nu sunt "adevăruri" dacă nu corespund aşteptărilor noastre.

Însă tot ceea ce ni se întâmplă are un sens, un înţeles pe care îl vom desluşi mai târziu şi vom înţelege că tot ceea ce ni se întâmplă se întâmplă în favoarea noastră.

În pofida situaţiilor limită, a sfârşiturilor - emoţiile pozitive, sentimentele de dragoste, de recunoştinţă, de compasiune au un impact extraordinar asupra inteligenţei noastre emoţionale şi asupra mediului înconjurător.

Toate aceste caracteristici ale conştiinţei, la fel cum fizica cuantică ne arată, joacă un rol important în crearea realităţii globale din jurul nostru.

Noi ne cream propria realitate. Toţi medicii admit că universul nostru interior şi exterior este creat de starea noastră mentală.

Medicul James Jeans scria:

“Felul în care ne direcţionăm gândurile creează o realitate nemecanică. Universul începe să arate mai mult ca un gând decât ca o maşinărie imensă. Mintea noastră proiectează ceea ce se va întâmpla prin acele "autoprofeţii care se împlinesc". Devenim creatorii întâmplărilor viitoare care vin către noi.Acceptă această concluzie: universul este mental, imaterial şi spiritual"  (R. C. Henry, “The Mental Universe"/ Universul Mental).  
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite