Trandafirul, un tonic pentru plămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai răspândite soiuri de trandafiri, Rosa centifolia şi Rosa damascena, au multiple virtuţi terapeutice.

Din ele se prepară remedii cu efecte tonice, antiseptice, dezinfectante, antihemoragice şi descongestionante. Preparatele obţinute din petalele de trandafir - infuzia, oţetul aromatic, maceratul, mierea de trandafiri şi tinctura - conţin substanţe active precum ulei eteric, taninuri, zaharuri, acid galic, ceară şi derivaţi flavonici.

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, recomandă terapia cu preparate din trandafiri pentru o gamă largă de afecţiuni: pulmonare (astm bronşic şi tuberculoză), digestive (dizenterie, indigestii, hemoragii interne), cardiace (aritmii şi angină pectorală) şi oculare. Oţetul aromatic şi siropul de trandafiri sunt foarte eficiente în tratamentul astmului bronşic, în viroze pulmonare şi în afecţiunile bucale, cum sunt aftele, stomatitele şi amigdalitele.

Cum se prepară oţetul aromatic

Ingrediente: 300 g de petale de trandafiri de dulceaţă, 500 ml alcool de secară şi un litru de oţet de mere. Se amestecă ingredientele şi se lasă la macerat timp de zece zile, agitându-se vasul de câteva ori pe zi. Apoi, oţetul se strecoară printr-un tifon şi se păstrează în sticluţe închise la culoare, într-un loc răcoros. Se folosesc câte zece picături amestecate în infuzie de trandafiri sau de tei, în tratamentul afecţiunilor respiratorii, în combaterea migrenelor şi a febrei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite