Topul celor mai răspândite boli cu transmitere sexuală din România. Sifilisul ne plasează pe locul al doilea în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile cu transmitere sexuală sunt subdiagnosticate în România
Bolile cu transmitere sexuală sunt subdiagnosticate în România

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se plasează în primele 10 locuri din Europa în ceea ce priveşte incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală. Datele colectate în ultimii ani de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor situează ţara noastră pe locul 2 în cazul infecţiei cu sifilis, principala cauză fiind contactul sexual neprotejat.

În România, cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală sunt Chlamydia, sifilisul şi gonoreea. Aproximativ 50% din mamele cu ITS – infecţii cu transmitere sexuală – dau aceste infecţii şi copiilor. Pe 13 şi 14 mai, va avea loc la Bucureşti Simpozionul “Prevenţia şi depistarea precoce a bolilor infecţioase cu transmitere sexuală”, organizat de Asociaţia SAMAS, împreună cu Societatea de Boli Infecţioase şi Societatea de Medicină a Familiei. Accesul este gratuit.

În cadrul evenimentului, vor fi comunicate şi rezultatele screening-ului naţional de evaluare a factorilor de risc pentru bolile cu transmitere sexuală – hepatite cu virus B şi hepatite cu virus C şi HIV de către Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti.

O mamă cu ITS poate transmite infecţia copilului ei în timpul sarcinii sau în timpul naşterii, iar consecinţele sunt grave şi includ de la malformaţii, avort spontan, naştere prematură, până la hepatite virale şi HIV.

“În 75% din cazuri, bolile cu transmitere sexuală nu prezintă simptome, însă în momentul depistării lor, acestea pot fi într-un stadiu avansat, foarte grav. Debutul infecţiei este foarte discret, iar netratarea acesteia poate afecta, în cazul femeilor, uterul, trompele uterine şi ovarele. Principala cauză o reprezintă contactul sexual neprotejat, dar unele infecţii pot apărea şi independent de această cale de transmitere, cum este cazul infecţiei candidozice. Din păcate, în România, peste 90% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 de ani nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei boli cu transmitere sexuală, iar comunitatea medicală din ţara noastră trebuie să acţioneze în consecinţă, prin promovarea unui comportament sexual adecvat şi educarea populaţiei pentru a apela la servicii medicale specifice.“ a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist Obstetrică-ginecologie.

30% din gravide nu vin la medic

Deoarece infecţiile cu transmitere sexuală afectează evoluţia şi dezvoltarea fetală, prezentarea la medic pentru evaluare preconcepţională sau cel mai târziu în primele săptămâni de sarcină este esenţială.  Însă, 30% din femeile însărcinate nu se prezintă la  medic pentru a fi luate în evidenţă, aceste boli nu sunt depistate şi nici tratate, iar acest lucru reprezintă o gravă problemă de sănătate publică şi una din cauzele de creştere a ratei de prematuritate, a riscului la naştere şi a complicaţiilor legate de sarcină, atât pentru mamă cât şi pentru copil.

Medici specialişti, personalităţi din mediul academic medical, psihologi şi educatori perinatali SAMAS mai dezbat la acest simpozion şi eventuale soluţii privind prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală şi metode practice pentru naşterea naturală şi alăptarea în cazul prezenţei acestor infecţii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se clasează în primele 10 locuri din Europa în ceea ce priveşte incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală. Datele colectate în ultimii ani de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor situează ţara noastră pe locul  al doilea în cazul infecţiei cu sifilis, principala cauză fiind contactul sexual neprotejat.

Studiile arată că peste 30% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, în timp ce 16% dintre aceştia nu au folosit niciodată această metodă de protecţie. De asemenea, contactul sexual neprotejat continuă să fie, în România, calea de transmitere a infecţiei cu HIV cea mai des întâlnită pentru categoria de vârstă 25 – 29 de ani. În ţara noastră, multe dintre aceste afecţiuni sunt încă subdiagnosticate.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite