Stomatolog: „Albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricărui tip de dinte care nu este natural“. Avantajele şi dezavantajele albirii dentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albirea dentară are efect doar asupra dinţilor naturali
Albirea dentară are efect doar asupra dinţilor naturali

Tot mai multe persoane apelează la servicii de cosmetică dentară. Albirea dinţilor se numără printre acestea, însă ea nu funcţionează în orice condiţii şi pentru toată lumea. Concret, despre ce este vorba.

Tot mai multe persoane apelează la servicii de cosmetică dentară. Albirea dinţilor se numără printre acestea, însă ea nu funcţionează în orice condiţii şi pentru toată lumea. Concret, despre ce este vorba. „Aceste tratamente cosmetice diferă în privinţa eficacităţii, costului, durabilităţii şi a efectelor secundare, însă albirea dinţilor se referă în general la aplicarea compuşilor peroxidici pe dinte, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Aceşti agenţi penetrează smalţul şi albesc dentina, treptat“, explică dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară şi coordonator al Clinicii Dr. Melnic.

Potrivit acestuia, medicul stomatolog trebuie să stabilească dacă pacientul este un bun candidat pentru această procedură. „Albirea dinţilor nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor cu boli gingivale sau eroziune dentară, copiilor până în 15 ani şi persoanelor cu dinţii foarte sensibili sau alergice la peroxid. Albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricărui alt tip de dinte care nu este natural. Dacă aveţi o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeţei dentare, nu şi asupra materialului plombei” mai spune dr. Ion Melnic.

Câte tipuri de albire dentară există?

În cabinetele stomatologice există două modalităţi de albire a dinţilor: în gutiere sau cu lampa de albit. „Pentru albirea în gutiere se foloseşte un gel de albit cu o concentraţie mare, iar şedinţa durează aproximativ o oră. Dezavantajul este că, pentru rezultate evidente, şedinţa trebuie repetată de 2-3 ori la o distanţă de două zile între ele. Albirea dinţilor cu lampa de albit constă într-o şedinţă de cel mult o oră, iar avantajul este că la finalul şedinţei dinţii vor fi cu 5-10 nuanţe mai albi decât înainte, fără a fi necesară o a doua şedinţă. Dintre cele două tehnici, albirea cu lampa de albit este cea mai eficientă, având rezultate rapide, efectele de albire sunt văzute imediat şi se menţin timp îndelungat“.

Avantajele si dezavantajele albirii dentare

„Unul dintre cele mai importante avantaje ale albirii dentare este acela că, odată cu acest tratament, aspectul se va îmbunătăţi, albirea dinţilor fiind modul perfect de reîmprospătare a imaginii. Un al doilea avantaj constă în faptul că persoana care apelează la un tratament de albire a dinţilor îşi va recăpăta încrederea în sine, se va simţi confortabil atunci când va zâmbi, iar disconfortul este minim. Există însă şi câteva dezavantaje care diferă de la persoană la persoană: reacţii adverse  - sensibilitate crescută a dinţilor care va dispărea la sfârşitul tratamentului, inflamarea gingiei după procesul de albire  - care va dispărea la finalul tratamentului de albire”, completează dr. Ion Melnic (foto jos).

dr ion melnic

Care este intervalul recomandat între două albiri

Pentru a păstra dinţii albi, este recomandat ca tratamentul de albire a dinţilor să se realizeze doar la nevoie, dar nu mai des de o dată la 6-8 luni. „Însă acest aspect diferă de la pacient la pacient în funcţie de preferinţele culinare şi de obiceiuri cum ar fi fumatul sau consumul de cafea. Rezultatele obţinute în urma tratamentului de albire se menţin pe o perioadă mai lungă de timp şi procesul de albire se va repeta mai rar dacă se evită fumatul, consumul de băuturi carbogazoase şi de alimente care au un conţinut crescut de coloranţi.“

Zeama de lămâie, soluţie naturală pentru albirea dinţilor

Există mai multe soluţii naturale pentru albirea dinţilor, cum ar bicarbonatul, uleiul de măsline, coaja de portocală, zeama de lămâie. „Foarte multă lume apelează la bicarbonatul de sodiu pentru albirea dinţilor, însă nu este recomandat, deoarece bicarbonatul poate afecta smalţul dinţilor, iar şansele apariţiei cariilor cresc. De aceea, tratamentul de albire realizat de către medicul stomatolog este cel mai indicat atunci când ne dorim dinţi albi, fără riscul complicaţiilor pe termen lung.”

Fumatul este una dintre cauzele apariţiei cariilor şi îngălbenirii dinţilor. Sistemul imunitar al unui fumător este afectat, ceea ce înseamnă că organismul este mai puţin protejat împotriva infecţiilor şi a depunerii bacteriilor pe placa dentară. Fumatul excesiv afectează smalţul dinţilor, gingiile şi calitatea dinţilor, aceştia fiind predispuşi apariţiei cariilor şi bolii parodontale.“

O alternativă la albire, mai ales când aceasta este contraindicată o reprezintă faţetele dentare „Faţetele sunt jumătăţi de coroană dentară care înlocuiesc smalţul îndepărtat de pe faţa anterioară a dinţilor frontali. Avantajul lor este că au o estetică foarte bună, un grad înalt de precizie, sunt foarte rezistente în timp datorită ceramicii, conferindu-le dinţilor transluciditatea similară dinţilor naturali. Faţetele sunt recomandate atunci când există fisuri pe suprafaţa smalţului dinţilor, în cazul dinţilor cu forme inestetice sau pătaţi, ori atunci când există spaţii mari între dinţi”, conchide dr. Ion Melnic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite