Remedii blânde pentru bolile articulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unguentele  se aplică local,  de două ori pe zi
Unguentele se aplică local, de două ori pe zi

În cazul afecţiunilor osteo-articulare, remediile cu efect antalgic şi antiinflamator se folosesc cu succes datorită eficienţei şi datorită lipsei efectelor. adverse.

Specialiştii afirmă că, de-a lungul timpului, o serie de plante şi-au dovedit proprietăţile de combatere a durerilor, de diminuare a inflamaţiei şi de îmbunătăţire a mobilităţii articulare în caz de gută, spondilită, poliartrită reumatoidă sau de traumatisme la nivel articular.

Înlocuitori vegetali pentru aspirină

Unele plante sunt recunoscute pentru faptul că acţionează în acelaşi mod ca aspirina. Este vorba de scoarţa de salcie, de creţuşcă şi de ­mugurii de plop, care conţin salicină, un precursor natural al acidului acetilsalicilic (aspirină). Alte remedii au efecte antiinflamatorii şi antalgice similare cortizonului, dar fără să cauzeze reacţii adverse specifice corticoterapiei. Astfel de plante sunt rădăcina de lemn-dulce, dar şi  frunzele de frasin şi rădăcina de gheara-diavolului, care mai este cunoscută pentru proprietăţile antipiretice şi antioxidante. În plus, ea favorizează eliminarea acidului uric, care se acumulează excesiv în caz de gută.

Sub formă de ceai sau de comprimate

Administrarea acestor tratamente se poate face fie sub formă de infuzie, fie sub formă de comprimate. Ceaiul se prepară prin adăugarea a una-două linguriţe de plantă la 200 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, după care se strecoară şi se poate îndulci cu miere. Zilnic, sunt recomandate câte trei-patru căni cu ceai între mese, durata unei cure obişnuite fiind de aproximativ şase-opt săptămâni. Sub formă de comprimate, se administrează între două şi şase capsule zilnic, în funcţie de compoziţie şi de dozaj, durata unei cure fiind în general de aproximativ una-trei luni.

Creme cu efect antiinflamator

Un alt mod de administrare a remediilor din plante cu acţiune antalgică şi antiinflamatoare este prin aplicare externă. Pentru aplicaţii locale, se poate opta pentru unguentele care au în conţinut arnică, sunătoare, gălbenele, gheara-diavolului, tătăneasă, extract de ardei iute, ulei esenţial de rozmarin sau de pin. Acestea se aplică pe zona dureroasă de două ori pe zi, dar nu pe răni deschise.

Tratamentul,  personalizat

O altă metodă terapeutică folosită în cazul afecţiunilor articulare este şi homeopatia. Remediile homeopatice (Rhus toxicodendron, Arnica, Sulfur, Calcarea carbonica sau Causticum) diminuează durerea articulară şi refac articulaţiile afectate.  Tratamentul homeopatic trebuie însă prescris de medicul specializat în homeopatie în funcţie de simptome şi de localizarea afecţiunii.

Administrare: Remediile din plante pot fi folosite şi ca tratament preventiv, dar şi ca adjuvant, alături de cel clasic.

Curele cu extracte gemoterapice, de câte două-trei luni, sunt şi ele indicate în caz de afecţiuni osteo-articulare. 

Specialistul nostru

Dr.   Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

Plantele reprezintă remedii cu eficacitate sigură în tratamentul afecţiunilor osteo-articulare. Comparativ cu medicamentele antiinflamatorii, plantele se pot administra timp îndelungat. Remediile au efect de lungă durată şi sunt practic lipsite de efectele adverse ale medicamentelor. În plus, protejează cartilajele împotriva distrugerilor provocate de acţiunea radicalilor liberi, de medicamentele antiinflamatorii, de corticoterapie şi de procesele autoimune. Se pot administra ca alternativă la medicaţia alopată sau în paralel cu aceasta, ceea ce permite diminuarea dozelor utilizate, scăzând riscul apariţiei efectelor secundare. Tratamentele trebuie prescrise însă de specialist, deoarece unele pot provoca iritaţii gastrice, pot favoriza sângerarea şi au acţiune de fluidificare a sângelui.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite