Peste jumătate din cuplurile infertile nu vor să apeleze la tehnici de reproducere umană asistată. Care sunt motivele

Peste jumătate din cuplurile infertile nu vor să apeleze la tehnici de reproducere
umană asistată. Care sunt motivele

Infertilitatea este o boală care afectează multe cupluri

Infertilitatea este o boală care afectează unu din cinci cupluri, nu doar la noi în ţară. Ce arată un studiu elaborat de Asociaţia pentru Reproducere Umană Asistată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai mult de jumătate dintre cuplurile infertile - 54% - nu vor să apeleze la tehnici de reproducere umană asistată. Aceasta pentru că aceste proceduri sunt considerate prea scumpe – 44%, potrivit primului studiu asupra infertilităţii elaborat anul acesta de către Asociaţia pentru Reproducere Umană Asistată.

Potrivit aceleiaşi surse, 29% din românii care apelează la proceduri de reproducere umană asistată au cheltuit între 1.000 şi 3.000 de euro, iar 11% - între 3.000 şi 5.000 de euro.

 „Tratamentul FIV este unul scump, ştim deja asta. Şi ştim că pentru toţi este un efort financiar să îl ducă la bun sfârşit. Aşa că am decis să venim în întâmpinarea celor care au nevoie de o procedura de fertilizare in vitro, acordând 5 astfel de tratamente pentru cuplurile clinicii noastre. Suntem de doi ani în România şi vrem să răsplătim eforturile pacienţilor noştri şi să le fim alături şi în acest fel“, a mai declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competenţe în infertilitate.  

20.000 de euro procedurile pentru obţinerea unei sarcini

Nu doar procedurile în sine sunt scumpe, ci şi tratamentul care le precede. „la noi, pentru un singur copil, cheltuielile cred că s-au ridicat cu totul la vreo 20.000 de euro”, a declarat Martin Ancuta, pacientă care a învins în lupta cu infertilitatea.

Pe de altă parte, este bine de ştiut că infertilitatea poate să apară chiar dacă într-un cuplu există deja un copil. Afecţiunea se numeşte infertilitate secundară şi apare după un an de încercări de a obţine o nouă sarcină pe cale naturală.

Cifrele din primul studiu care analizează problemele de fertilitate la români arată o resemnare în rândul cuplurilor care îşi doresc al doilea copil, dar nu obţin o sarcină pe cale naturală. 29% din aceştia cred că „pur şi simplu nu s-a întâmplat“, aşa că mulţi nu mai caută rezolvare pe cale medicală.

 „Relaxarea mai mare a acestor cupluri vine din faptul că au deja un copil. Însă, în timpul perioadei care a trecut de la prima sarcină pot să apară patologii care să împiedice obţinerea celei de-a doua sarcini. Tot medicul specialist în infertilitate este cel care poate să rezolve aceste probleme, aşa încât să apară şi cea de-a doua sarcină, chiar dacă cu ajutor medical de data aceasta. Nu trebuie însă aşteptat prea mult, problemele se pot agrava în timp, şi nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care îşi doresc mai mulţi copii“, a mai spus dr. Andreas Vythoulkas.

 „Cei care au născut primul copil să nu se culce pe o ureche, infertilitatea poate apărea şi dacă aveţi deja o familie în care însă nu mai apare a doua sarcină”, a completat medicul.

Unul din lucrurile care intervine atunci când se încearcă obţinerea celei de-a doua sarcini este vârsta mai mare a partenerilor. Aşa că 17% din aceştia cred că nu pot avea al doilea copil din pricina vârstei mai avansate, conform studiului iniţiat de Asociaţia de Reproducere Umană din România.

Vârsta - principala cazuă nonmedicală de infertilitate

De altfel, vârsta din ce în ce mai mare la care cuplurile încep să încerce să facă chiar şi primul copil este principala cauză nonmedicală de infertilitate cu care se confruntă din ce în ce mai mult specialiştii în ziua de azi.

Vizita la medicul specialist în infertilitate este primul pas pe care trebuie să îl facă un cuplu atunci când nu apare sarcina pe cale naturală, fie că se află la prima sau la a doua încercare. Diagnosticul corect şi complet este important în stabilirea tratamentului care trebuie urmat.

„Cel mai important lucru atunci când vine vorba despre tratarea infertilităţii unui cuplu este abordarea personalizată. Nu aplicăm acelaşi tratament pentru cupluri diferite, vedem care este problema fiecărui cuplu şi oferim tratamente unice. Diagnosticul corect este extrem de important, acesta este primul pas de la care pornim găsirea de soluţii individualizate. S-a dovedit în timp că acest lucru functionează foarte bine, mărturie stă rata de reuşită mare pe care o avem la clinică în obţinerea unei sarcini de la prima încercare“, a atras atenţia prof. dr. Konstantinos Pantos, directorul clinicii Genesis Athens din Atena. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările