Pancreasul artificial, şansa diabeticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dispozitiv electronic ataşat de corp, numit de inventatorii lui „pancreas artificial", ar putea revoluţiona tratamentul diabeticilor ­dependenţi de insulină. El poate suplini cu succes funcţia acestui organ. Deocamdată, se află în fază de testare.

Crearea pancreasului artificial a fost anunţată la sfârşitul anului 2005, iar de atunci a trecut prin nenumărate teste care, potrivit inventatorilor lui, dar şi altor oameni de ştiinţă, sunt foarte promiţătoare.

Un senzor, un minicomputer şi o pompă de insulină

Pancreasul artificial este alcătuit dintr-un senzor plasat sub piele, care monitorizează în mod continuu nivelul glicemiei. Acesta transmite datele obţinute unui minicomputer de mărimea unui card de credit, care se poartă la curea. Cu ajutorul unui program special, acesta evaluează informaţiile primite şi calculează în funcţie de ele necesarul de insulină al corpului.

La dispozitiv este conectată o pompă de insulină, cu un diametru de aproximativ şapte centimetri, care se implantează sub piele, în zona abdomenului. Ea comunică cu minicomputerul şi administrează doza de insulină calculată de acesta, exact ca un pancreas natural.

Datele privind nivelul glucozei în sânge sunt transmise computerului la fiecare sfert de oră, inclusiv în timpul somnului. Senzorul care măsoară nivelul glucozei şi pompa de administrare a insulinei există deja de ceva vreme. Ceea ce lipsea însă până acum era algoritmul de comunicare între cele două.

Pancreasul artificial ar putea ajunge la bolnavii insulinodependenţi în doi ani, după finalizarea testelor clinice.

Previne complicaţiile specifice diabetului

Diabetul de tip 1, insulinodependent, necesită măsurarea permanentă a nivelului sanguin al glucozei şi administrarea periodică a unor doze variabile de insulină, în funcţie de necesităţile organismului. Această sarcină se dovedeşte deseori dificilă, mai ales în cazul copiilor.

Deseori, bolnavii nu reuşesc să-şi menţină nivelul glucozei scăzut şi constant, fluctuaţiile de hipo- şi de hiperglicemie fiind frecvente.

Pancreasul artificial vine în întâmpinarea acestora, pentru că sarcinile sunt preluate de minicomputer, care măsoară riguros glicemia şi administrează doza optimă de insulină.

Astfel, el reduce riscul de complicaţii pe care numeroşi diabetici le dezvoltă în timp: leziuni ale vaselor care irigă inima şi creierul, ale vaselor periferice de la nivelul membrelor inferioare, scăderea şi chiar pierderea vederii (retinopatia diabetică), insuficienţa renală (nefropatia diabetică).

Nu în ultimul rând, pancreasul artificial va oferi bolnavilor un stil de viaţă mai flexibil.

Utilitate
Dispozitivul va elimina necesitatea măsurării periodice a glicemiei şi injectării zilnice cu insulină.

Testat pe un simulator

Primele teste ale pancreasului artificial nu au fost realizate pe animale, în laborator, aşa cum se procedează de obicei în cadrul studiilor. Inventatorii dispozitivului, o echipă de cercetători de la Fundaţia Americană de Cercetare a Diabetului Juvenil (JDRF), au creat un simulator complex al sistemului metabolic uman, aprobat de Food and Drug Administration, autoritatea americană de reglementare a medicamentelor.

După finalizarea acestor teste, pancreasul a fost „încercat" pe 20 de bolnavi cu diabet de tip 1 din Statele Unite ale Americii, din Italia şi din Franţa. Rezultatele au fost remarcabile, potrivit oamenilor de ştiinţă, însă testele vor continua.

Inventatorii pancreasului artificial testează în prezent dispozitivul şi pe copii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1.

image

Specialistul nostru
Dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu
medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice

image

Pancreasul artificial este un sistem care va revoluţiona diabetul şi va îmbunătăţi cu certitudine viaţa pacienţilor cu diabet zaharat de tip 1. De fapt, el integrează două tehnologii existente deja: monitorizarea continuă a glicemiei cu un senzor de glucoză introdus subcutanat şi pompa de insulină, un dispozitiv care permite administrarea dozei corecte de insulină la momentul potrivit, descărcând permanent insulină conform unui dozaj prestabilit, corespunzător fiecărui pacient.

Legătura dintre cele două se face prin intermediul algoritmului ce permite eliberarea unei cantităţi de insulină în funcţie de valoarea glicemiei, programul meselor şi de gradul de efort fizic. Acest sistem inteligent va permite echilibrarea riguroasă a bolnavilor, evitarea oscilaţiilor glicemice mari şi prevenirea complicaţiilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite