Pacienţii est-europeni  cu melanom în stadii avansate nu au acces la tratamente noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melanomul este cel mai agrestiv tip de cancer de piele
Melanomul este cel mai agrestiv tip de cancer de piele

Costurile ridicate ale acestor tratamente care pot depăşi 100.000 de dolari pe an reduc accesul a mii de pacienţi la medicamente noi care le-ar putea prelungi viaţa. Un studiu prezentat la congresul de anul acesta al Societăţii Europene de Oncologie Medicală  - ESMO - de la Copenhaga arată că mai mult de jumătate din pacienţii cu melanom în stadii avansate se află în această situaţie, cei mai mulţi din ţările estice.

În ultimii cinci ani, noi medicamente şi forme de tratament au reprezentat o adevărată revoluţie a perspectivelor pentru pacienţii diagnosticaţi cu melanom metastatic, cea mai gravă formă de cancer de piele. Potrivit Reuters, din cauza costurilor ridicate ale acestor tratamente, ce pot depăşi 100.000 de dolari pe an, de pacient, mii de bolnavi nu au acces la noile medicamente.

Conform unui studiu prezentat la congresul de anul acesta al Societăţii Europene de Oncologie Medicală  de la Copenhaga,  dintre cei aproximativ 19.250 pacienţi cu melanom metastatic trataţi anual, 5.228  - adică 27% -  nu au acces la noile medicamente ce sunt recomandate în prezent conform ghidurilor de tratament europene.

„Este mai ales cazul ţărilor est şi sud-est europene, unde cei mai mulţi pacienţi primesc tratamente paliative, în special chimioterapie, care nu le prelungeşte viaţa“, a declarat Lidija Kandolf-Sekulovic, profesor de dermatologie la Academia de Medicină Militară din Serbia.

Noi medicamente printre care imunoterapiile oferite de companii precum Merck & Co sau Bristol-Myers Squibb, precum şi aşa-numitele combinaţii BRAFi+MEKi de la Novartis şi Roche, pot prelungi speranţa de viaţă a unui pacient cu malenom metastatic cu peste 18 luni.

În unele cazuri supravieţuirea pacienţilor este măsurată chiar în numeroşi ani. Aceste medicamente sunt însă extrem de costisitoare prin comparaţie cu chimioterapia convenţională, afectând puternic bugetele europene alocate îngrijirii medicale.

„Medicii trebuie să-i trateze pe pacienţi cu cel mai bun medicament la timpul potrivit... nu este rolul doctorilor să ia decizii legate de costuri", a declarat pentru Reuters Solange Peters, şeful departamentului oncologic de la Spitalul Universitar din Lausanne (Elveţia). "Cred însă că avem nevoie de mai mulţi medici care să se implice în politică pentru a susţine această dezbatere pentru că aceasta va fi o mare problemă în următorii 20 de ani“, a adăugat el, citat de agerpres.ro.

În cazul diagnosticului de melanom metastatic, conform acestui studiu, 70% din pacienţii vest-europeni au primit cele mai noi medicamente şi tratamente, în timp ce în estul Europei mai puţin de 10% din pacienţi au acces la acestea. Astfel de inegalităţi în ceea ce priveşte disponibilitatea şi accesibilitatea la medicamente şi tratamente sunt inacceptabile, conform preşedintelui Comitetului de politici globale al ESMO, Alexander Eniu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite