Ministerul Sănătăţii vrea înapoi banii pentru dozele de vaccin ineficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania Naţională de Vaccinare Antigiripală a fost sistată pentru că dozele de vaccin achiziţionate de la Institutul „Cantacuzino" sunt ineficiente, susţine Ministerul Sănătăţii (MS) care vrea  înapoi banii pentru dozele compromise. Este vorba despre 350.000 de vaccinuri care nu au fost folosite până în prezent şi care au fost deja retrase din teritoriu, potrivit unui comunicat al MS.

Citeşte şi

"Nimeni nu a avut curajul să spună « Nu faceţi vaccinul gripal!»"

„Am decis retragerea vaccinurilor şi distrugerea acestora, după ce analizele mai multor serii de vaccinuri au evidenţiat unele neconformităţi", a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli. Oficialul a adăugat că, în următoarea perioadă, se va stabili suma care trebuie recuperată de la Institutul „Cantacuzino" pentru dozele rămase neutilizate. Pe de altă parte însă, directorul Institutului „Cantacuzino", medicul Dorel Radu, contactat de Adevărul spune că, până în acest moment Ministerul Sănătăţii nu a informat Institutul cu privire la intenţia de a-şi recupera banii în schimbul vaccinurilor neconforme. Mai mult, acesta nu a dorit să comenteze calitatea vaccinurilor deşi oficialii susţin că Institutul este cel care a raportat neconformitatea vaccinurilor. „Deocamdată nu doresc să fac declaraţii. Împreună cu colegii mei analizăm situaţia şi vom face declaraţii la momentul oportun", a precizat directorul Institutului Cantacuzino.

Agenţia Naţională a Medicamentului a decis retragerea de pe piaţă

Autoritatea care reglementează comercializarea medicamentelor în România, Agenţia Naţională a Medicamentului este cea care a dispus retragerea vaccinurilor neconforme, în urma unor raportări făcute chiar de producătorul vaccinurilor, Institutul „Cantacuzino". „Testele care au arătat că există probleme au fost făcute la Institutul Cantacuzino, adică la producătorul vaccinurilor. Mai exact, la determinarea cantitiativă, o proteină se afla sub limita reglementată, consecinţa fiind lipsa de protecţie oferită de vaccin împotriva tulpinii B a virusului gripal", explică purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, farmacist Anca Cruparu.

Vaccinul gripal achiziţionat de MS pentru campania de vaccinare gripală 2011-20012 este unul trivalent, adică ar trebui să ofere protecţie împotriva a trei tulpini de virus. Este vorba despre două tulpini de virus A (H1N1 şi H3N2) şi una de virus B.

Cei deja vaccinaţi nu au de suferit

Potrivit oficialilor MS, cei care şi-au făcut deja vaccinul achiziţionat prin Programul Naţional nu au motive de îngrijorare deorece până la începutul acestei luni, vaccinurile au respectat standardele. „Vaccinurile care au fost folosite în lunile noiembrie şi decembrie au fost conforme, deci persoanele vaccinate nu au de ce să îşi facă griji. Problemele au apărut doar acum, la testele realizate în ianuarie", explică purtătorul de cuvând al MS Oana Grigore.

„Campania de vaccinare nu se va relua având în vedere că avem doar 10 cazuri izolate de gripă raportate în acest sezon gripal", a precizat Oana Grigore. Pe de altă parte, prof. dr. Viorel Alexandrescu, microbiolog şi şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă din România la Institutul „Cantacuzino" nu comentează decizia Ministerului venită în contextul în care România nu se confruntă cu o epidemie de gripă.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat de la Institutul Cantacuzino un milion de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2011-2012, pentru care a plătit aproximativ 10 milioane de lei. Până acum, aproape 500 de mii de români au fost vaccinaţi. Circa 350 de mii de vaccinuri au fost retrase, potrivit comunicatului dat de Ministerul Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite