INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intreruperile de sarcina cresc riscul de aparitie a fibromului uterin Un sfert dintre femeile aflate la o varsta fertila sufera din cauza fibroamelor uterine. Cum se poate preveni aceasta afectiune

Intreruperile de sarcina cresc riscul de aparitie a fibromului uterin
Un sfert dintre femeile aflate la o varsta fertila sufera din cauza fibroamelor uterine. Cum se poate preveni aceasta afectiune si cum se poate trata ne-a explicat dr. Gabriel Lemnete, medic primar de obstetrica-ginecologie la Spitalul Polizu din Capitala
- Ce este fibromul uterin?
- Fibromatoza reprezinta o crestere a tesutului uterin, care determina sangerari intermenstruale si menstruale mari, durere si compresia organelor interne invecinate. Statisticile arata ca 20-25 la suta dintre femeile aflate la varste fertile au aceasta patologie genitala. Volumul unui fibrom poate avea de la 2-3 centimetri, pana la forme monstruoase de 10-12 kilograme. Potentialul de malignitate al acestor formatiuni tumorale este de 0,5 la suta.
- Care sunt cauzele aparitiei acestor tumori?
- Cauzalitatea directa este data de tulburari hormonale asociate sau nu sarcinii sau unor traume directe mecanice, cum ar fi chiuretajul. De altfel, numarul femeilor care au facut intreruperi de sarcina si au fibroame uterine este mai mare.
- Ce posibilitati de tratament exista?
- In general, tratamentul este chirurgical. Interventia se poate limita la scoaterea tumorii sau in unele cazuri se poate ajunge la ablatia uterului, adica histerectomia totala, care este o operatie traumatizanta atat fizic, cat si psihic pentru pacienta. Dupa histerectomia totala intervine menopauza chirurgicala. Avand in vedere aceste urmari, s-au cautat solutii alternative, conservatoare, non-chirurgicale, in special pentru pacientele cu varste intre 30 si 45 de ani. Aceste metode alternative ar putea fi aplicate si in cazurile extreme, adica atunci cand pacienta nu poate fi operata din cauza altor afectiuni asociate. Totusi, in tratamentele hormonale directe nu apar foloase deosebite. Au fost testate si alte alternative, cum ar fi substante cu caracter enzimatic si hormonal despre care se presupunea ca ar avea o actiune directa asupra masei tumorale. Aceasta varianta de tratament se numeste chemoembolizare, iar substantele respective actioneaza tot prin vasele de sange. Este de fapt o infarctizare chimica a tumorii. La sfarsitul anilor '90, aceasta metoda s-a cercetat foarte mult. Din pacate, specialistii britanici considera ca studiile asupra chemoembolizarii sunt inca la inceput. Nu se poate vorbi de o alternativa nici in cazul tumorilor uterine de volum mic sau chiar in stadiu incipient. Studiile arata ca procedeul are efecte secundare multiple, cum ar fi bufeuri, astenie, uscaciune vaginala, sangerari, precum si o durere pelvina severa, ramane de actualitate doar tratamentul chirurgical.
- Cum poate fi prevenita aceasta afectiune?
- Ca in orice patologie, este mai usor de prevenit, decat de tratat. Consultul ginecologic, efectuat macar o data pe an, poate depista o astfel de afectiune in stadiu incipient, cand medicul specialist poate recomanda o terapie care poate duce la excluderea interventiei chirurgicale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite