INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarele este vinovat de aparitia ridurilor Apropierea anotimpului cald si expunerea la soare ne agreseaza pielea. Cum pot fi prevenite arsurile solare, ne-a explicat dr. Miruna Chelemen, medic

Soarele este vinovat de aparitia ridurilor
Apropierea anotimpului cald si expunerea la soare ne agreseaza pielea. Cum pot fi prevenite arsurile solare, ne-a explicat dr. Miruna Chelemen, medic specialist la Spitalul de boli dermato-venerice "Scarlat Longin" din Bucuresti.
- Ce afectiuni dermatologice apar frecvent in perioada calda?
- Cele mai intalnite afectiuni sunt dermatozele provocate de expunerile la radiatiile solare, mai ales la ultravioletele A si B. Expunerea la ultravioletele B este, insa, cea mai periculoasa. Trebuie spus ca exista sase fototipuri de piele si, in functie de acestea, trebuie luate si unele masuri de prevenire. Din primul fototip fac parte persoanele blonde, cu ochi albastri si cu pielea deschisa la culoare. Acestea nu se bronzeaza si fac arsuri solare. Persoanele din fototipul doi se bronzeaza foarte putin si risca arsuri. In cel de-al treilea fototip sunt cuprinse persoanele satene, cu ochi caprui, care dupa expunerea la soare au o bronzare normala si rareori fac arsuri. Cel de-al patrulea fototip este reprezentat de persoanele brunete si cu tenul mai inchis la culoare, care nu sufera arsuri solare si capata un bronz intens. Ultimele doua fototipuri de piele sunt cele rasiale.
- Care este reactia cea mai intalnita dupa expunerea la soare?
- Mai ales la primele doua fototipuri de piele poate aparea eritemul solar. Acesta apare la 4-6 ore de la expunerea intempestiva la soare. Daca arsura nu este foarte grava, este indicata folosirea unei creme calmante dupa plaja. In cazul in care simptomele nu cedeaza, se recomanda compresele umede cu mixturi simple de la farmacie, spray-uri sau creme cu corticoizi. In cazurile severe de eritem, este necesara administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau glucocorticoizi, precum si de antihistaminice.
- Ce riscuri apar in conditiile expunerilor prelungite la soare?
- Expunerea cronica la radiatiile solare creste riscul aparitiei precancerelor sau cancerelor cutanate. De altfel, aproximativ 60 la suta dintre pacientii diagnosticati cu astfel de afectiuni in spitalul nostru sunt din zonele litoralului. Un alt risc este reprezentat de sindromul de imbatranire fotoindusa a pielii. Aceasta afectiune se intalneste mai ales la persoanele de peste 40 de ani. Procesul de imbatranire se observa pe zonele cele mai expuse la soare, cum ar fi fata, gat, decolteu, maini si gambe. Trebuie mentionat ca procesul de ridare este ireversibil.
- Cum poate fi prevenita aceasta ridare prematura?
- Se recomanda folosirea cremelor fotoprotectoare inca de la inceputul sezonului cald, chiar daca nu mergem la plaja. Pentru fototipurile de piele foarte deschise la culoare sunt indicate cremele cu factor de protectie solara de peste 50, de cate ori persoanele ies din casa. Totusi, in cazul copiilor, se recomanda creme cu factor 20, deoarece prin expunerea lor la soare se sintetizeaza vitamina D, si aceasta previne rahitismul.
- Pot aparea si afectiuni in urma unei iesiri la padure?
- Fitofotodermatoza reprezinta un tip particular de dermatite fototoxice din cauza contactului cu anumite plante care contin substante fotosensibilizante, concomitent cu expunerea la soare. In aceasta categorie se numara telina, pastarnacul, mararul, morcovul, sunatoarea, papadia, lamaia si sucul acestui fruct, anumite ierburi etc. De altfel, exista asa-numita dermatita de pajiste, care apare dupa iesirea la padure. Aceasta afectiune este legata si de unele profesii, cum ar fi agricultorii. In fitofotodermatoza, tegumentele se inrosesc si apar vezicule. Pentru tratament, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul dermatolog. De asemenea, expunerea la soare si unele substante chimice (medicamente, cosmetice etc.) pot duce la aparitia fotodermatitelor. Din cauza acestor afectiuni, multi vin la doctor crezand ca au facut urticarie din cauza unui produs alimentar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite