INFOGRAFIE Cum a scăzut calitatea spermei în ultimii 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stilul de viaţă modern îi face pe bărbaţi mai puţin fertili FOTO: Shutterstock
Stilul de viaţă modern îi face pe bărbaţi mai puţin fertili FOTO: Shutterstock

Un studiu francez de amploare arată că, în ultimii 17 ani, capacitatea bărbaţilor de a se reproduce a scăzut dramatic. Cauza principală este reducerea volumului şi a calităţii spermei.

Oamenii de ştiinţă franncezi au monitorizat calitatea spermei celui mai mare număr de bărbaţi inclus într-un studiu de acest fel (26.609), într-un interval de 17 ani. Rezultatele, publicate recent în revista „Human Reproduction“ (Reproducerea umană), au arătat că, de-a lungul timpului, atât concentraţia spermei, cât şi numărul spermatozoizilor normali au scăzut dramatic. Concentraţia lichidului seminal a înregistrat o reducere cu o treime pe durata studiului.

Bărbaţii incluşi în studiul francez erau parteneri ai unor femei infertile care au solicitat proceduri de reproducere asistată, potrivit bloomberg.com. Concentraţia spermei, în cazul lor, a scăzut cu aproximativ 1,9% pe an şi cu 32% de-a lungul celor 17 ani. De asemenea, numărul spermatozoizilor normali s-a redus cu 33% între 1989 şi 2005.

Stilul de viaţă modern ar putea fi de vină

Reducerea dramatică a numărului de spermatozoizi în ultimii 17 ani poate fi pusă pe seama stilului de viaţă modern, spun specialiştii care au realizat studiul. Printre cauzele posibile se numără factorii de mediu – cum sunt chimicalele care se găsesc în ambalajele din plastic sau în mâncare – care modifică activitatea hormonilor din organism. De asemenea, pot fi învinuite creşterea în greutate, o problemă tot mai des întâlnită la bărbatul modern, sedentarismul şi nivelurile crescute de stres.

infografie

„Rezultatele acestui studiu indică o scădere severă şi generalizată a calităţii spermei în Franţa, posibil încă din anii 1970, ceea ce reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică. Generaţiile viitoare ar putea fi în pericol din această cauză“, a precizat coordonatoarea studiului, Joelle Le Moal, de la Institutul de Monitorizare a Sănătăţii Publice din Saint Maurice, Franţa.

Problema infertilităţii, o problemă generală

Nu doar Franţa se confruntă cu un număr tot mai mare de cupluri infertile, ci şi România. „România se încadrează în trendul european, ca să-i spunem aşa. În toate ţările dezvoltate se înregistrează o înmulţire a cazurilor de infertilitate, atât în rândul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor. Acest lucru pentru că multe cupluri aleg să-şi facă o situaţie, să-şi completeze studiile, să-şi cumpere o casă, amânând momentul concepţiei. Ceasul biologic bate, însă, şi, în momentul în care decid să conceapă, au surpriza să vadă că nu reuşesc“, explică medicul Anca Moisa, coordonatoarea Programului Naţional de Fertilizare in Vitro în Spitalul „Panait Sârbu“, din Bucureşti.

Potrivit specialistei, problemele de fertilitate ale femeii sunt responsabile pentru o treime din numărul total de cupluri care nu pot concepe, calitatea spermei bărbaţilor tot pentru o treime, iar în altă treime din cazuri, cauzele sunt comune.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite