Eczemele ne-ar putea proteja de cancer de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descuamarea pielii în cazul eczemelor elimină şi celulele potenţial canceroase FOTO Shutterstock
Descuamarea pielii în cazul eczemelor elimină şi celulele potenţial canceroase FOTO Shutterstock

Cei care suferă de eczeme, acele pete, bubiţe sau iritaţii ale pielii, ar putea fi mai protejaţi împotriva cancerului de piele, potrivit unui nou studiu.

Răspunsul imun declanşat de bolile de piele poate împiedica formarea tumorilor, omul eliminând, prin „năpârlire“, celulele canceroase de la suprafaţa pielii, susţin specialiştii de la Colegiul Regal londonez, citaţi de „The Independent“.

În cadrul studiului britanicilor, şoarecii modificaţi genetic care duceau lipsă de trei proteine necesare pielii sănătoase au fost folosiţi pentru a replica anumite defecte ale pielii care se întâlnesc la oamenii care suferă de eczeme. Cercetătorii au comparat efectele a două substanţe care produc cancer pe şoarecii modificaţi şi pe şoareci normali şi au descoperit că numărul tumorilor benigne era de şase ori mai scăzut în cazul şoarecilor cu boli de piele.

Ambele tipuri de şoareci erau la fel de susceptibile la mutaţii canceroase, spun specialiştii, dar o reacţie inflamatorie exagerată din şoarecii modificaţi a condus la eliminarea (descuamarea) celulelor canceroase de pe piele.

Şi studii anterioare au sugerat că eczema este asociată cu un risc redus de cancer de piele, dar a fost foarte dificil de demonstrat acest lucru deoarece simptomele variază şi medicamentele folosite pentru a trata această boală pot, de asemenea, influenţa cancerul.

Noul studiu este primul care demonstrează că alergia provocată de eczemă poate, de fapt, să protejeze împotriva cancerului de piele, sunt de părere oamenii de ştiinţă de la Colegiul Regal londonez. Cercetarea a fost finanţată de „Consiliul pentru Cercetări Medicale“, de „Wellcome Trust“ şi de „Cercetarea împotriva Cancerului“, Marea Britanie.

„Suntem foarte entuziasmaţi de descoperirea noastră deoarece stabileşte clar o legătură între susceptibilitatea la cancer şi bolile de piele, cel puţin în modelul nostru experimental. De asemenea, rezultatele noastre susţin ideea că modificarea răspunsului imunitar al organismului este o strategie importantă pentru tratarea cancerului. Sper că studiul nostru să ofere o consolare cât de mică celor care suferă de eczeme – că măcar această boală de piele deranjantă poate fi, de fapt, benefică în anumite cazuri“, mărturiseşte profesorul Fiona Watt, directorul Centrului pentru celule stem şi Medicină Regenerativă de la Colegiul Regal din Marea Britanie.

Cancerul de piele este în creştere în multe ţări, iar această perspectivă a capacităţii organismului de a preveni formarea tumorilor este foarte valoroasă în lupta împotriva acestui tip de cancer“, este de părere doctorul Mike Turner, şeful Departamentului de Infecţii şi Imunobiologie din cadrul „Wellcome Trust“, Marea Britanie.

Cancerul de piele reprezintă unul din trei cazuri de cancer diagnosticate la nivel mondial, conform datelor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 


Citeşte şi:

Băi de plante contra iritaţiilor pielii

Numeri zilele până când îţi vei lua concediu şi de-abia aştepţi să te relaxezi. Pentru ca vacanţa să nu-ţi fie umbrită de afecţiunile pielii din sezonul estival, îţi spunem la ce remedii naturiste poţi recurge ca să scapi de eczeme.

Mister elucidat: de ce ne scărpinăm

Pişcăturile de insecte, unele boli ale copilăriei, eczemele şi psoriazisul se manifestă, toate, printr-o senzaţie puternică de mâncărime. Până acum, specialiştii credeau că această senzaţie este percepută de creier ca o formă de intensitate redusă a durerii. Totuşi, un studiu recent contrazice această teorie şi elucidează misterul scărpinaturlui: de vină este o moleculă.

Atenţie la bolile de piele!

Ai pielea uscată şi iritată? Afecţiunile dermatologice îţi dau bătăi de cap? De vină sunt vântul, diferenţele bruşte de temperatură ale primăverii şi intensitatea razelor de soare, tot mai puternice în ultimul timp.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite