Depistaţi din timp virusul hepatitei C!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe persoane cu virusul hepatitic C rămân nediagnosticate, atrag atenţia specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, marcată astăzi. Un studiu recent realizat în 16 ţări europene a scos la iveală că în România există cele mai multe persoane infectate cu acest virus din Europa.

„Sunt eu numărul 12?" este sloganul sub care se desfăşoară anul acesta Ziua Mondială a Hepatitei la nivel european, deoarece o persoană din 12 este infectată cu un virus hepatitic. Cea mai mare problemă în ţara noastră o reprezintă hepatita C, deoarece potrivit statisticilor, avem cei mai mulţi bolnavi cu această afecţiune.

O mare parte din aceştia nu ştiu că sunt bolnavi, deoarece nu există programe de screening pentru hepatita C şi, în plus, în 60-70% din cazuri, nu apar manifestări clinice care să trimită persoana infectată la medic.

„Astfel, persoana crede că este perfect sănătoasă, dar depistează la un control de rutină pentru angajare sau înaintea unei intervenţii chirurgicale că are virusul hepatitei C. Mai rău, în unele situaţii, persoana infectată ajunge la medic de-abia atunci când apar complicaţiile grave, adică ciroza sau chiar cancerul hepatic", spune prof. dr. Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei Naţionale de Hepatite.

Accesul la tratament, mai rapid

Dacă până anul trecut o persoană cu hepatită virală aştepta chiar şi doi-trei ani pentru a începe tratamentul, în prezent, un bolnav stă cel mult un an pe listele de aşteptare ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „În ianuarie 2009, aşteptau pentru începerea tratamentului antiviral 5.557 de pacienţi. Anul acesta, numărul celor de pe listele de aşteptare a scăzut cu aproximativ 20%", precizează prof. dr. Oliviu Pascu.

Cu toate acestea, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape 85% din cei cu virus hepatitic C nu reuşesc să scape de virus, fie pentru că nu sunt depistaţi la timp, fie pentru că nu beneficiază de tratament şi, astfel, dezvoltă hepatică C cronică.

Iar din cei cu hepatită cronică, 50-75% dezvoltă afecţiuni hepatice severe (ciroză ori cancer hepatic).

Suntem prea puţin informaţi

Un studiu Omnibus privind gradul de informare al populaţiei în legătură cu hepatita C a scos la iveală că un procent foarte ridicat al populaţiei, 78%, nu cunoaşte factorii de risc de cotaminare cu virusul hepatitic C.

„În cadrul aceluiaşi studiu, am descoperit că 22 din cele 1.618 intervievate aveau diagnostic de hepatită C. Spre surprinderea noastră, 18 din aceştia nu urmau un tratament, deşi 14 fuseseră diagnosticaţi în urmă cu mai mulţi ani", menţionează prof. dr. Ioan Sporea, şeful Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie din Timişoara.

Cine trebuie să se testeze

Categoriile de persoane cu cel mai mare risc de hepatită C sunt tinerii cu vârste între 30 şi 44 de ani cu parteneri sexuali multipli, care au tatuaje, piercinguri şi cei care au primit transfuzii până în anul 1992.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite