De ce scrâşnim din dinţi noaptea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu multe persoane cu bruxism ajung la medic. Totuşi, specialiştii spun că aceasta este una dintre cele mai comune tulburări de somn. Stresul, problemele de natură psihică sau anumite tulburări ale nervilor faciali, dar şi poziţia incorectă de somn ne fac să strângem din dinţi atât pe timpul nopţii, cât şi ziua.

Bruxismul este uşor de depistat, dar cauza sa este dificil de stabilit. Diagnosticul se pune cu uşurinţă deoarece tulburarea se manifestă prin scrâşnitul dinţilor fie doar pe timpul nopţii, fie şi pe parcursul zilei, în special în situaţiile stresante.

De obicei, atunci când bruxismul apare doar în timpul somnului, problema este semnalată de părinţi (în cazul copiilor) sau de partener (în cazul adulţilor). Însă şi persoana în cauză sesizează că are o problemă deoarece dinţii încep să i se macine, lucrările dentare se degradează, iar dimineaţa se trezeşte cu fălcile amorţite şi cu dureri de cap de gât din cauza încordării.

Factorul psihic, cel mai important

Potrivit specialiştilor, cauzele bruxismului pot fi multiple, de la anumite probleme psihice până la postura incorectă în timpul somnului. „Este vorba despre un fel de tic, adică de un obicei inconştient, de a strânge din dinţi. De regulă, cauzele sunt de natură psihologică, de natură mecanică, cum sunt contracturile unor grupe musculare ale feţei, ori de natură nervoasă. De asemenea, lucrările dentare efectuate incorect sau anumite probleme ale dinţilor pot duce la bruxism", explică medicul specialist medicină dentară Cristina Răduţoiu.

Stresul, anxietatea, depresia şi tulburările ce survin în urma unei traume, însoţite de coşmaruri sunt considerate principalele cauze ale scrâşnitului din dinţi. De aceea, o latură importantă a tratamentului în caz de bruxism o reprezintă vizitele la psihoterapeut. Acesta depistează cauzele psihice şi emoţionale ale acestui obicei şi, în acelaşi timp, utilizează unele tehnici care au scopul de a ne scăpa de ticuri.

Nevralgiile pot fi de vină

În cazul în care scrâşnitul din dinţi este însoţit şi de migrene, în special într-o parte a capului, şi de dureri de dinţi, fără a exista carii sau alte afecţiuni orale, bruxismul poate apărea în contextul unei nevralgii de trigemen. Trigemenul este un nerv al feţei care străbate aproape o jumătate a feţei, iar disfuncţiile sale determină o varietate de probleme la nivelul capului.

Tensiunile musculare, date de postură

Dacă persoanele care sunt expuse la un nivel ridicat de stres au şi o postură incorectă atât ziua, la serviciu, cât şi în timpul somnului, riscul de bruxism creşte. Explicaţia este că, dacă ţinem capul greşit sau coloana curbată excesiv, musculatura gâtului şi cea a feţei se contractă excesiv. Aceste contracturi şi tensiuni musculare ne fac să strângem din dinţi, spun specialiştii.

Gutierele, prima măsură de tratament

Pentru a opri scrâşnitul din dinţi, prima măsură este purtarea unor gutiere similare celor ale boxerilor, realizate de medicul stomatolog. Însă acesta este doar un tratament simptomatic, terapia constând şi în medicamente, în cazul cauzelor nervoase sau psihice, şi în psihoterapie sau în refacerea unor lucrări dentare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite