Cum se tratează corect gastrita, boala care poate duce la ulcer şi cancer de stomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gastrita

Gastrita se trateză uşor în majoritatea cazurilor, dar este o boală adesea neglijată, care poate avea urmări grave. Majoritatea românilor care suferă de gastrită sunt infectaţi cu bacteria Helicobacter pylori. Prevalenţa acestei infecţii este foarte mare în ţara noastră. Netratată, ea poate duce la apariţia cancerului de stomac.

Gastrita, ca mai toate bolile cu terminaţia -ită, este o inflamaţie – în acest caz, a mucoasei stomacului. Există multe tipuri de gastrită, cu o multitudine de cauze, iar tratamentul acestei suferinţe a stomacului este şi el diferit, ne explică în continuare medicul primar gastroenterolog Georgiana Mănăilă.

Ce simptome dă gastrita

Gastrita nu are simptome specifice, distincte, motiv pentru care se întâmplă foarte des ca toate durerile de stomac şi durerile abdominale, în general, să fie puse de bolnavi pe seama acestei afecţiuni.

Cele mai frecvente simptome de gastrită sunt:

● Arsurile epigastrice;

● Balonarea;

● Durerea sub diverse forme, descrisă de bolnavi ca o senzaţie de apăsare în capul pieptului, de nod sau ca un disconfort abdominal;

● Greaţa;

● Senzaţia de saţietate precoce. Senzaţia de preaplin se instalează după ingestia unei cantităţi mici de mâncare;

● Rar, vărsăturile. Dacă vărsăturile sunt cu sânge, ele semnalează ulcerul gastric.

gastrita
Nu există un simptom principal, esenţial, care să ne determine să spunem cu siguranţă că suferinţa este cauzată de gastrită.

Georgiana Mănăilă, medic primar gastroenterolog

Indirect, gastrita poate da şi alte simptome, prin consecinţele pe care le are asupra alimentaţiei. Senzaţia de saţietate precoce scade aportul alimentar şi, implicit, de nutrienţi, ceea ce poate duce la anemie, manifestată prin senzaţie de slăbiciune, dureri de cap şi oboseală permanentă.

Bolile cu care este confundată gastrita

„Termenul de gastrită este suprautilizat de pacienţi. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să-mi vină pacienţi care mi-au spus că au gastrită. Întrebându-i în profunzime de unde ştiu că au această boală, mulţi mi-au răspuns că-i doare burta uneori, pentru că nu se simt bine după ce mănâncă anumite alimente, pentru că au avut o perioadă stresantă şi mâncarea nu le mai prieşte. Pe lângă stomac, există şi alte segmente ale tubului gastrointestinal care se pot inflama. Sunt cazuri în care durerea de stomac este cauzată de o esofagită – inflamaţia bazei esofagului. Alteori, durerea este cauzată de o duodenită – inflamaţia duodenului. Gastrita are manifestări similare şi ulcerului sau boala de reflux gastroesofagian”, detaliază dr. Georgiana Mănăilă.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite