Cum se manifestă alergia la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roşeaţa sub formă de pete pe zonele expuse şi, uneori, erupţiile de forma unor bubiţe pot fi semnele alergiei la soare. Este mai frecventă la femei şi nu ţine cont de anotimp. În plus, unele medicamente pot determina apariţia reacţiilor alergice la nivelul pielii după expunerea la razele solare.

Erupţia alergică dată de soare are mai multe forme de manifestare, în funcţie de sezon. Chiar dacă vara este anotimpul în care apar cele mai multe astfel de probleme, şi iarna, şi primăvara, fotosensibilitatea crescută poate determina reacţii alergice.

În timpul iernii, alergia solară, numită erupţie hibernală, afectează tinerii, de cele mai multe ori cu vârste sub 15 ani. Specific acestui tip de alergie este faptul că apare brusc în cazul expunerii la soare la o altitudine de peste 1.500 de metri.

Se manifestă prin erupţie asemănătoare urticariei şi prin zone roşii-violacee, adesea umflate, care apar pe frunte, pe tâmple, pe pomeţi şi pe urechi şi provoacă mâncărimi.

Apare la o zi de la expunere

Cele mai frecvente forme de alergie la soare apar primăvara, la prima expunere solară şi vara, după prima zi de plajă. Acest tip de alergie afectează mai ales femeile cu vârste între 25 şi 40 de ani şi constă în apariţia unor pete roşii, asociate cu băşicuţe şi cu mâncărimi.

În majoritatea cazurilor, nu afectează şi zona feţei, ci doar pe cea a corpului: braţe, gât, decolteu şi zona din spatele genunchilor. Toate aceste manifestări alergice apar la aproximativ 12 ore,  iar în unele cazuri chiar şi la o zi de la expunerea prelungită la soare.

Şi solarul poate fi de vină

Persoanele care fac alergie la razele soarelui au fotosensibilitate crescută. Mai exact, în cazul lor, modificările celulare care se produc atunci când razele solare ajung pe suprafaţa pielii determină o reacţie de apărare a organismului, ce se concretizează prin iritaţie.

Prin urmare, acest tip de alergie nu apare doar în cazul expunerii la razele solare, ci şi în cazul bronzării artificiale la solar. Acest tip de alergie poate fi însă prevenită.

„Astfel de persoane trebuie să evite expunerea la soare şi să folosească tot timpul, în perioada verii, creme de protecţie solară cu indice 50+", spune profesorul doctor Anca Zbranca, medic dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi.

Potrivit specialistului, chiar de la primele manifestări alergice ar trebui să evităm plaja, fiindcă erupţiile pot deveni recurente şi se pot extinde mai mult decât iniţial.

Medicamentele cresc sensibilitatea pielii

Anumite medicamente cresc sensibilitatea pielii la razele solare. Specialiştii spun că există mai mult de 50 de medicamente care pot conduce la iritaţii ale pielii. Dintre acestea, antibioticele, medicamentele diuretice şi cele pentru controlul tensiunii sunt cel mai frecvent incriminate pentru că produc fotosensibilitate, adică vulnerabilizează pielea în faţa acţiunii razelor solare.

Se tratează cu antihistaminice

Ca şi alte alergii, alergia la soare se tratează cu antihistaminice (medicamente antialergice), iar în unele cazuri, dacă se încetează expunerea la soare, poate dispărea de la sine.

Pentru prevenţie, în cazul persoanelor care au deja un istoric de alergie la soare, este indicată protecţia cu pălării, haine uşoare, care să acopere din suprafaţa corpului şi folosirea cremelor cu filtru de protecţie 50+. Potrivit dermatologului Anca Zbranca, acestor persoane le este interzis să facă plajă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite