Colesterolul crescut, risc de Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi o creştere moderată peste limitele normale a colesterolului din sânge măreşte riscul apariţiei maladiei Alzheimer. Este concluzia unui studiu desfăşurat timp de 30 de ani.

O valoare crescută a colesterolului din sânge la vârsta de 40 de ani creşte riscul dezvoltării maladiei Alzheimer. Concluzia aparţine cercetătorilor de la Universitatea Kupio (Finlanda) şi de la Institutul Kaiser Permanente (USA). Specialiştii au publicat în revista „Dementia&Geriatric Cognitive Disorders” un studiu care atenţionează asupra legăturii dintre valorile mărite ale colesterolemiei şi riscul crescut de apariţie a unei ­boli neurodegenerative.

Specialiştii din cele două ţări au ţinut sub observaţie un grup de 9.844 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani şi recrutate pentru studiu între anii 1964 şi 1973. Din acest grup, 469 de persoane au fost afectate de maladia Alzheimer începând cu anul 1994, iar 127 dintre acestea, de diverse forme de demenţă vasculară.

În urma analizării datelor obţinute în toţi anii în care cei aflaţi în lot au fost monitorizaţi s-a ajuns la concluzia că cei care au în jurul vârstei de 40 de ani o valoare crescută a colesterolemiei (peste 240 de miligrame colesterol total la un decilitru de sânge) au un risc crescut cu 66% să se îmbolnăvească în decursul restului vieţii lor de Alzheimer, spre deosebire de cei cu valori normale ale colesterolului sangvin. Ceea ce este însă alarmant, atrage atenţia studiul, este faptul că şi valorile moderat crescute faţă de normal (între 200 şi 240mg/dl) cresc riscul de Alzheimer cu 52%.

Bun pentru inimă, bun şi pentru creier

Rachel Whitmer, cercetător la institutul californian Kaiser Permanente, este de părere că „dacă ştim că aproape 100 de milioane de americani au colesterolul crescut este o ştire alarmantă. Vestea cea bună este însă aceea că ştim acum că ceea ce este bun pentru inimă este bun şi pentru creier şi putem acţiona diminuând nivelul colesterolului adoptând un mod de viaţă mai sănătos.”

Exerciţiile fizice şi un regim alimentar adecvat sunt printre primele măsuri pe care specialiştii le recomandă pentru diminuarea nivelului colesterolului. Studiul arată încă odată importanţa integrării luptei împotriva maladiei Alzheimer în cadrul măsurilor de prevenire, mult mai devreme în decursul vieţii, înainte ca primele semne ale bolii să se manifeste.

Care sunt valorile normale?

În mod normal, colesterolemia nu trebuie să depăşească valoarea de 200 de miligrame la un decilitru de sânge (mg/dl) sau 5,1 milimoli la litru (mmol/l). Valoarea colesterolului bun (HDL) trebuie să fie de peste 35mg/dl sau 0,9 mmol/l. Colesterolul liber -denumit şi „colesterolul rău” (LDL) - nu trebuie să depăşească valoarea de 160mg/dl sau 4,1 mmol/l.

În cazul unor factori de risc asociaţi - hipertensiune arterială, diabet, tabagism, obezitate - LDL nu trebuie să depăşească 130mg/dl sau 3,4 mmol/l, iar în cazul unor antecedente de infarct miocardic, nu trebuie să depăşească 100mg/dl. Trigligeridele nu trebuie să depăşească 200mg/dl sau 4,6 mmol/l.

Ce este boala Alzheimer

Alzheimer este o boală progresivă a creierului care afectează treptat memoria unei persoane, capacitatea acesteia de a mai învăţa lucruri noi, judecata, comunicarea şi rezolvarea problemelor zilnice. Este cel mai frecvent tip de demenţă. Sunt afectate în principal regiunile creierului care ţin de memorie şi gândire, dar pe măsura evoluţiei bolii mor şi alte celule ale creierului. Cei afectaţi pot avea probleme de rememorare, nu-şi amintesc lucruri banale cum ar fi spre exemplu numele sau figura persoanelor cunoscute, ce zi este sau ce au mâncat la micul dejun.

De regulă, primele simptome trec neobservate, deoarece sunt de multe ori considerate o parte normală a procesului de îmbătrânire. Pe măsură ce boala avansează, apar schimbări din ce în ce mai accentuate în dispoziţia bolnavului, în judecata lui şi, cu timpul, se pierde coordonarea mişcărilor. Deşi degenerescenţa este ireversibilă, sub tratament starea pacientului se poate ameliora şi se poate întârzia procesul de distrugere celulară.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite