Ce este pudra de talc, în ce produse se găseşte şi de ce stârneşte azbestul îngrijorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pudră de talc FOTO 123RF
Pudră de talc FOTO 123RF

Aproape 12.000 de femei au dat în judecată compania Johnson & Johnson, cele mai multe susţinând că pudra de talc pentru copii „Johnson’s Baby” le-a cauzat cancer ovarian. Acum au un nouă oportunitate juridică.

Într-un caz recent, un grup de reclamanţi din SUA a spus că pudra de talc pe care a folosit-o era contaminată cu azbest, un mineral cancerigen considerat nesigur la orice nivel de expunere. Un juriu i-a dat dreptate şi a aprobat o despăgubire de 4,69 de miliarde de dolari în iulie, potrivit New York Times.

 

Ce este pudra de talc şi de ce este azbestul relevant?

Talcul este un mineral argilos obţinut din depozite de zăcăminte subterane. Este mineralul cu duritatea cea mai mică şi acest lucru îl face folositor pentru o gamă largă de produse industriale şi de consum.

Azbestul se găseşte tot în pământ şi filoane din el pot fi găsite în depozitele de talc, ducând la riscul apariţiei unei contaminări încrucişate, spun geologii.

Există produse de consum făcute cu talc?

Talcul este folosit în multe produse cosmetice: ruj, rimel, pudră pentru faţă, fard de obraz, fard de pleoape, fond de ten şi chiar şi produse de machiaj pentru copii. În lista de ingrediente, el poate apărea ca talc sau pudră de talc, talc cosmetic sau silicat de magneziu. Pudra de talc este adăugată în cosmetice pentru a obţine o textură mai fină şi pentru a absorbi umiditatea. Unele mărci produc cosmetice fără talc.

Talcul este folosit şi în procesarea mâncării şi pentru a face anumite suplimente, pastile farmaceutice, gumă de mestecat şi orez şlefuit. Grupuri de consumatori l-au găsit şi în carioci sau jucării pentru copii.

Talcul era aplicat pe mănuşile chirurgicale şi pe prezervative în mod regulat, în SUA, până în anii ‘90, când  Administraţia pentru alimente şi medicamente (FDA) le-a spus producătorilor să nu-l mai folosească pentru că existau îngrijorări referitoare la sănătate.

Talcul este, de obicei, principalul ingredient în pudra pentru copii. Pudra Johnson’s Baby este făcută din talc, mai puţin atunci când se menţionează pe faţa recipientului „pudră de amidon de porumb”.

Ar trebui talcul ţinut departe de copii?

Da. Pediatrii i-au avertizat pe părinţi să nu folosească pudra pe copii de decenii, pentru că există riscul ca talcul să fie inhalat, lucru ce poate duce la sufocare şi tuse şi în cele din urmă la boli respiratorii, afecţiuni cronice şi leziuni pulmonare. Acest lucru nu are legătură cu azbestul.

Există o alternativă sigură?

Medicii pediatri sfătuiesc părinţii să le schimbe des scutecele copiilor pentru a evita iritaţiile şi recomandă folosirea unui unguent  pe bază de ulei atunci când este necesar, în loc de pudra de talc.

Pentru adolescenţi şi adulţi, amidonul din porumb este o alternativă bună la talc.

Dacă este un produs pentru bebeluşi, de ce sunt afectate femeile?

La modul general, femeile susţin că pudra le-a cauzat cancerul ovarian pentru că au folosit-o pentru igiena intimă timp de zeci de ani şi unele dintre ele au şi inhalat pudra din aer.

Unele dintre femei au afirmat că însuşi mineralul le-a cauzat cancerul, în timp ce, mai recent, a apărut acuzaţia conform căreia azbestul care contaminează talcul ar fi de vină.

Ce spune Johnson & Johnson despre acuzaţii?

Johnson & Johnson deţine cea mai mare parte de pe piaţa pudrei de talc şi vinde pudra pentru bebeluşi şi alte produse similare de 100 de ani. Compania susţine că talcul său nu conţine azbest şi că acuzaţiile conform cărora talcul ar cauza cancer sunt bazate pe cercetări ştiinţifice îndoielnice.

A testat recent FDA-ul produsele din talc pentru a vedea dacă acestea conţin azbest?

Ultima dată când FDA-ul a testat produsele din talc a fost în 2010 şi a concluzionat că acestea nu conţin azbest, însă testele au fost făcute doar pe talc brut de la patru furnizori şi au fost analizate doar 24 de produse comerciale. Experţii angajaţi de reclamanţii care au dat în judecată Johnson & Johnson care au analizat talcul susţin că au găsit azbest în produsele vizate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite