Ce indică acidul uric crescut

Ce indică acidul uric crescut

Când corpul produce acid uric în exces sau nu reuşeşte să filtreze şi să elimine o cantitate suficientă, ne confruntăm cu o afecţiune numită hiperuricemie.

Acidul uric este un compus prezent în sânge. Atunci când concentraţia sa este prea mare, pot să apară probleme articulare sau urinare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Compus biochimic, acidul uric este produs în urma descompunerii în organism a alimentelor ce conţin substanţe numite purine (ficatul, macroul, fasolea, berea, vinul). Purinele apar, de asemenea, prin reînnoirea celulelor corpului (celulele mor şi, în urma acestui proces, se eliberează purine).

O mare parte din acidul uric este dizolvat în sânge, fiind filtrat de rinichi şi apoi eliminat prin urină şi fecale. Când corpul produce acid uric în exces sau nu reuşeşte să filtreze şi să elimine o cantitate suficientă, ne confruntăm cu o afecţiune numită hiperuricemie. Aproximativ 1 din 5 persoane are un nivel ridicat al acidului uric. Acesta poate fi urmat de atacuri de gută sau de dezvoltarea unor pietre la rinichi (calculi renali).

Valorile normale ale acidului uric sunt:

- la femei : 2,4-6,0 mg/dl
- la bărbaţi : 3,4-7,0 mg/dl
- la copii : 2,0-5,5 mg/dl

De la aceste valori în sus, acidul uric este în exces în organism, deci putem vorbi despre hiperuricemie.
 

Află pe Clicksanatate.ro ce afecţiuni semnalează acidul uric crescut!

Când inflamaţia pancreasului se cronicizează

Cum se manifestă lipsa vitaminei D

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările