Ce este cheratina braziliană şi care sunt riscurile unui astfel de tratament pentru păr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheratina braziliană este unul dintre cele mai scumpe tratamente pentru păr la or actuală. Procedeul îndreaptă permanent firul şi-l întăreşte, făcându-l lucios şi uşor de pieptănat. Tratamentul este însă unul controversat din pricina formaldehidei conţinute în substanţa de impregnare şi care poate duce la cancer.

Jennifer Aniston, eroina din serialul „Prietenii tăi“, a fost nevoită, în 2013, să-şi taie părul în urma tratamentului cu cheratină braziliană, un tratament cosmetic extrem de popular.

Actriţa a admis fără prea multă tragere de inimă că intenţiona să obţină un păr fabulos, însă a fost silită să-l taie pe jumătate întrucât procedura a avut rezultate dezastruoase. La rândul lui, stilistul a încercat să explice că acest tip de tratament nu prea este indicat persoanelor care-şi vopsesc des părul, îl usucă cu placa sau îl ondulează permanent.

Ce este cheratina braziliană. Procedura durează 90 de minute

Procedura de impregnare cu cheratină (în fapt o proteină care intră în structura părului, unghiilor şi epidermei) braziliană presupune spălarea părului cu un şampon special pentru a permite deschiderea cuticulelor. Părul este apoi pe jumătate uscat cu uscătorul de păr. Substanţa se aplică pe părul umed dinspre ceafă către frunte, la fel ca şi vopseaua de păr, se lasă timp de 30 de minute, după care urmează întinderea părului cu placa la temperatură foarte înaltă pentru a fixa tratamentul în firul de păr. Procedeul cosmetic durează cu totul 90 de minute şi determină o îndreptare permanentă a firelor de păr, îndreptare care ţine circa trei luni. Părul capătă un aspect strălucitor, mătăsos şi este uşor de pieptănat.  Procedura nu este deloc ieftină – între 100 şi 600 de dolari SUA – iar întreţinerea ulterioară este şi ea costisitoare pentru că impune utilizarea unor produse cosmetice speciale.

Ce este cheratina braziliană. Procedeu controversat

Criticii acestui tip de tratament reclamă faptul că nu este sigur din pricina vaporilor de formaldehidă degajaţi în timpul uscării părului cu placa. Formaldehida (sau metilen glicolul, o moleculă similară care se formează din combinarea formaldehidei cu apa) este o substanţă foarte periculoasă care irită pielea, ochii şi căile respiratorii, iar inhalată în concentraţii mari determină apariţia cancerului.

Totodată, există suspiciuni că formaldehida penetrează scalpul şi rădăcina firului de păr cauzând deteriorări ale celulelor responsabile de creşterea părului. Rezultatul ar fi căderea părului şi imposibilitatea creşterii altor fire.

În SUA, din 20025 când tratamentul a intrat pe piaţă, au fost înregistrate mai multe reclamaţii referitoare la iritaţii ale ochilor, gâtului şi căilor respiratorii, atât din partea clienţilor saloanelor de coafură, cât şi din partea frizerilor, ca urmare a expunerii la vapori de formaldehidă.  

Ce este cheratina braziliană. Restricţii la utilizarea formaldehidei

În prezent, în SUA există restricţii cu privire la utilizarea formaldehidei în produsele cosmetice, iar în alte ţări acest tip de produse nu sunt premise deloc.  Autorităţile americane au impus limite ale concentraţiilor acestor substanţe în produsele cosmetice, dar un control efectuat la saloanele de înfrumuseţare a arătat că şi în produsele cu menţiunea „fără formaldehidă“, substanţa era, în fapt, prezentă.  

Reprezentanţii US Food and Drug Administration (FDA) au emis un avertisment potrivit căruia formulele care conţin formaldehidă şi metilen glicol sunt riscante atât şi pentru clienţi, cât şi pentru stilişti.

Potrivit recomandării Consiliului Ştiinţific pentru siguranţa consumatorilor din SUA, atunci când metilen glicolul este folosit la produse de îndreptare într-o concentraţie de 0,2%, cantitatea de vapori de formaldehidă care se degajă poate depăşi în interior recomandările OMS pentru calitatea aerului de 0,1 mg// m3 şi reprezintă un risc pentru sănătate. Potrivit aceleiaşi surse, această concentraţie de 0,2% pentru formaldehidă nu este considerată sigură.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite