Căldura favorizează depigmentarea pielii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza transpiraţiei excesive, unele bacterii de la nivel cutanat se înmulţesc exagerat şi duc la apariţia pitiriazisului versicolor. Această boală apare frecvent la pubertate, atunci când modificările hormonale determină creşterea în exces a producţiei de sebum.

Pitiriazisul versicolor este o afecţiune cutanată benignă cauzată de ciuperca Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur) care se găseşte, în mod obişnuit, pe piele. În prezent, nu se cunoaşte cu exactitate din ce cauză ciuperca se multiplică exagerat, dar s-a observat că aceasta devine hiperactivă cu precădere în condiţii de umiditate şi de căldură exagerată, pe fondul transpiraţiei excesive. Pitiriazisul versicolor se observă mai bine pe timpul verii, deoarece pielea se bronzează, iar zonele afectate de boală ies mai uşor în evidenţă.

„Iniţial, apar câteva pete de mici dimensiuni, de culoare maronie, la nivelul pieptului, gâtului şi braţelor, dar şi pe spate sau pe abdomen. Ulterior, petele se înmulţesc şi se contopesc formând o pată mai mare", explică medicul dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În general, apariţia petelor este precedată de mâncărime sâcâitoare, însă există cazuri în care aceasta nu se manifestă. Pentru confirmarea diagnosticului se recomandă un examen micologic, prin care se evidenţiază prezenţa ciupercii pe piele. De asemenea, pentru diagnostic se mai foloseşte şi aşa-numita lampă cu ultraviolete (lampa Wood), care evidenţiază pielea afectată sub forma unei fluorescenţe de culoare galben-verzuie.

Geluri speciale timp de trei luni

Tratamentul pitiriazisului versicolor este relativ simplu, însă rezultatele apar în timp. Medicul recomandă gelurile de duş speciale, care au în compoziţie substanţe antifungice. Acestea se aplică pe pielea udă şi se lasă să acţioneze trei-cinci minute, după care se clăteşte cu apă din abundenţă. Tratamentul cu acest gel se realizează aproximativ două-trei luni, în funcţie de severitatea bolii. În primă fază, gelul se aplică timp de două săptămâni, dimineaţa şi seara, iar mai apoi doar o singură dată pe săptămână.

„După tratament, este nevoie de aproximativ trei-şase luni de aşteptare până ce culoarea pielii revine la normal, deoarece modificările pigmentare dispar atunci când celulele superficiale ale pielii se reînnoiesc", mai spune medicul Oana Clătici. La fel de eficientă este şi crema antimicotică, care se aplică de două ori pe zi, timp de o lună. De asemenea, antifungicele se pot administra şi sub formă de pilule atunci când suprafaţa de piele afectată de boală este mai extinsă.

Hainele ar trebui fierte

Deşi pitiriazisul versicolor nu este o boală contagioasă, medicii recomandă călcarea hainelor cu fierul încins sau fierberea lor pentru a preveni reinfectarea. Potrivit medicilor, ciuperca poate reapărea de mai multe ori în decursul vieţii, îndeosebi atunci când întâlneşte condiţii favorabile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite