Află la ce oră din zi eşti mai expus unui atac de cord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea britanică Oxford au descoperit că există mai multe riscuri de apariţie a manifestărilor diverselor afecţiuni, precum atacul de cord sau cel de panică, în anumite ore din cele 24 ale ritmului circadian.

Ritmul circadian este ciclul de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice şi comportamentale aparţinând tuturor entităţilor vii, inclusiv oamenilor.

Citeşte şi:
Suferiţi de hipertensiune arterială? Ar fi cazul să vă testaţi pentru diabet

Greşeli frecvente în tratarea gripei

Multe dintre afecţiuni sunt strâns legate de acest ritm iar manifestările lor nefaste prezintă mai multe riscuri de apariţie în anumite ore ale zilei, au descoperit cercetătorii Universităţii Oxford şi ai Spitalului John Radcliffe. Ei au reevaluat mai multe studii din lume care au vizat influenţa orei din zi asupra bioritmului şi asupra diverselor afecţiuni.

„Atacuri" de la 06.00 dimineaţa

Clar nu este cel mai bun mod de a începe ziua! Cercetătorii au descoperit că, în intervalul orar 06.00-10.00 , riscul producerii unui infarct miocardic este de 40% mai mare decât în restul zilei. Totodată, riscul unui atac vascularcerebral creşte cu 49%.

Potrivit autorilor studiului care a fost publicat în „American Journal of Hypertension", organismul începe să se pună în mişcare la ora 06.00. Acest fapt implică o mai mare activitate hormonală care duce la creştere tensiunii arteriale, motiv pentru care persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare prezintă mai multe riscuri de a avea un infarct miocardic sau un atac vascularcerebral.

Durerile gutei la 07.00

Cei care suferă de această formă de artrită au dureri mai mari dimineaţa din cauza nivelului crescut de acid uric din sânge. Acesta formează cristale ce provoacă durere la articulaţii, mai ales în regiunea picioarelor.

Un studiu publicat în jurnalul de specialitate „Chronobiology International" arată că acidul uric atinge cea mai mare concentraţia în sânge la 07.00 dimineaţa, în timp ce înregistrează cel mai mic nivel la ora 11.00. Oamenii de ştiinţă susţin că acidul uric se adună pe timpul nopţii în sânge, motiv pentru care dimineaţa devreme prezintă cele mai mari concentraţii.

Alergii de la 08.00

Reacţiile alergice precum mâncărimile sau strănutatul sunt cel mai des întâlnite dimineaţă. „Obiceiurile de la această oră, precum cautatul în sertarul cu şosete sau în dulapul cu haine, plimbatul de la baie, la bucătărie şi prin cameră expun individul la praf şi la alţi factori alergeni din atmosferă. Aceştia favorizează apariţia reacţiilor alergice", a explicat medicul Muriel Simmons de la organizaţia „Allergy UK".

Migrene la ora 09.00

image

Cercetătorii de la Clinica Cleveland din SUA au descoperit că în jurul orei 09.00 oamenii sunt mai des afectaţi de migrene. Studiile mai arată că riscul apariţiei durerilor creşte, din nou, în intervalul orar 20.00-04.00. Oamenii de ştiinţă pun incidenţa crescută a migrenelor pe seama tensiunii arteriale crescute în primele ore ale dimineţii. Mărirea dimensiunilor arteriale cauzată de fluxul sangvin mai abundent poate declanşa dureri de cap, ameţeală şi chiar tulburări de vedere.

Dureri articulare la ora 10.00

image

„Rigiditatea articulaţiilor şi durerile cauzate de artrită sunt mai severe dimineaţa", a declarat directorul medical al Centrului de Cercetare pentru Artrită din Marea Britanie, medicul Alan Silman. El explică acest fenomen prin lipsa mişcării din timpul nopţii, dar şi prin nivelurile oscilante de hormoni, precum cel al cortizonului, înregistrate în corp în prima parte a zilei. Specialistul britanic a recomandat folosirea gelurilor antiinflamatoare înainte de culcare. „Cremele vor acţiona pe timpul nopţii iar dimineaţa durerile vor fi mai mici", a adăugat Silman.

Flexibilitate maximă după prânz

image

În jurul orei 13.00, flexibilitatea atinge punctul maxim, pentru că temperatura corpului este cu aproape două grade Celsius mai ridicată decât în restul zilei, potrivit unui studiu efectuat de profesorii Universităţii din Washington (SUA). Acesta este motivul pentru care specialiştii recomandă efectuarea exerciţiilor fizice după ora prânzului. Relaxarea musculară reduce riscul de accidentare în timp ce facem sport. Totodată, psihicul este mai relaxat după ora 13.00. Atunci sunt recomandate şi vizitele la psihoterapeuţi.

Trataţi astmul la ora 14.00

Acest moment al zilei este cel mai bun pentru efectuarea tratamentului împotriva astmului. O singură doză de steroizi inhalată în jurul orei 14.00 poate preveni crizele de astm care se înrăutăţesc în timpul nopţii, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Sao Paolo (Brazilia). Totodată, o doză de prednison administrată la ora 15.00 reduce inflamaţiile căilor respiratorii mult mai eficient decât dacă este luată la ora 08.00 dimineaţa.

Panica de la ora 15.00

image

Atacurile de panică şi stările de anxietate excesivă sunt mai frecvente în jurul orei 15.00. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Michigan (SUA), riscurile producerii unui astfel de atac rămân ridicate până la ora 19.00. Doar 10% din atacurile de panică au loc dimineaţa, înainte de ora 10.00.

Rezultatele mai multor cercetări arată că persoanele care suferă de tulburări de anxietate sunt afectaţi de manifestările lor în a doua parte a zilei. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au explicat fenomenul prin creşterea activităţii sistemului nervos în această perioadă a zilei. Totodată, sunt şanse mari ca, până la ora 15.00, bolnavii să fi avut deja parte de întâmplări sau de discuţii stresante.

Răceală la ora 16.00

Un studiu efectuat de profesorii Universităţii din Quebec (Canada) arată că primele simptome ale răcelii apar de la ora 16.00. Una dintre cauzele înaintate este scăderea producţiei de anticorpi care are loc după-amiaza, slăbind sistemul imunitar al organismului. Acest proces lasă loc manifestărilor răcelii şi gripei.

Osteoartrită de la ora 17.00

Manifestările osteoartritei îşi fac apariţia la această oră, potrivit unui raport al Universităţii Texas Tech din SUA. Iată de ce specialiştii recomandă administrarea medicamentelor antiinflamatorii, precum ibuprofenul, încă de la prânz. Astfel, tratamentul îşi face deja efectul în momentul apariţiei manifestărilor osteoartritei, în jurul orei 17.00.

Scăpaţi de arsurile în piept la ora 19.00

Deşi arsura în piept poate apărea la orice oră, cercetătorii Universităţii Kansas (SUA) au analizat eficienţa utilizătii inhibitorului de pompă cu proton în tratamentul refluxului gastroesofagian, în diferite momente ale zilei. Folosirea pompei la ora 19.00 s-a dovedit cea mai eficientă. Ea reduce arsurile de a doua zi cu până la 71%. O explicaţie înaintată de profesorii americani este că medicamentul acţionează în timpul nopţii, când refluxul gastroesofagian este agravat din cauza poziţiei în pat.

Ulcerul mai dureros la ora 21.00

image

Durerile cauzate de ulcerul gastric sunt mai accentuate seara, în jurul orei 21.00, pentru că organismul se străduieşte să digere alimentele ingerate în timpul zilei. Specialiştii în farmacologie de la Universitatea din Texas au descoperit că medicamentele din grupul antagoniştilor de receptori H2 sunt cele mai eficiente în tratamentul ulcerului.

Mâncărimi la ora 22.00

Şapte din zece persoane cu afecţiuni inflamatorii ale pielii, precum psoriazisul şi eczemele, prezintă simptome mai grave în jurul orei 22.00. Cei cu afecţiuni renale cronice sunt, la rândul lor, mai afectaţi seara decât în alt moment al zilei.

Un studiu efectuat la Universitatea americană Wake Forest arată că simptomele, precum mâncărimile şi iritaţiile, se agravează seara din cauza schimbării de temperatură a organismului. Căldura crescută a corpului activează terminaţiile nervoase de la nivelul pielii. Astfel, se accentuează mâncărimile.

„Persoanele care suferă de alergii la nivelul epidermei au iritaţii severe pe timp de noapte, de regulă agravate de lenjeria de pat", a adăugat medicul Muriel Simmons de la organizaţia „Allergy UK".

Durerile naşterii de la ora 23.00

image

În acest moment al zilei întră în travaliu cele mai multe femei însărcinate. Oscilaţiile hormonale sunt principalul factor care declanşează naşterea. Relaxarea corpului înainte de somn este al doilea factor luat în calcul de specialiştii care încearcă să explice de ce femeile gravide intră mai des în travaliu în jurul orei 23.00.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite