Încrederea în Sănătate nu este un mit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inovaţia în medicină salvează vieţi. Este o afirmaţie simplă, reală, palpabilă, care ne poate ajuta să ne păstrăm încrederea în medicină în tot acest noian de evenimente care justifică teama fiecărui român când se gândeşte că s-ar putea îmbolnăvi - de la protestele medicilor, până la eforturile pacienţilor care ajung în instanţă pentru dreptul lor de a avea acces la servicii medicale de calitate şi tratamente de ultimă generaţie.

Din când în când, consider că este un exerciţiu necesar să ne dăm cu toţii un pas în spate şi să privim medicina în ansamblu. Pentru că cercetătorii îşi desfăşoară activitatea fără a fi influenţaţi de politicile de sănătate ale diferitelor state, pentru că pentru ei pacientul este realmente în centrul preocupării lor şi fiecare zi petrecută în laborator este o zi dedicată pacientului.

Iar pacientul, indiferent de sistemul de sănătate la care apelează, trebuie să fie la curent cu progresul medicinei. Trebuie să ştie că există speranţă, trebuie să ştie ce să ceară şi pentru ce să lupte alături de alţi pacienţi ca el.

De curând, pentru prima oară în lume, autorităţile din SUA au aprobat prima pilulă imprimată 3D. Aceasta este destinată pacienţilor cu epilepsie şi are două mari avantaje faţă de tratamentele deja existente: permite adaptarea dozajului substanţei active în funcţie de nevoile fiecărui pacient şi poate fi asimilată mult mai repede de organism.

Un alt medicament de ultimă generaţie oferă speranţe pacienţilor cu carcinom bazocelular, o formă de cancer de piele, care nu puteau fi operaţi sau supuşi radioterapiei. Este un medicament deja folosit în SUA şi în Australia şi în curând va putea fi folosit şi de pacienţii din statele membre UE.

O companie farmaceutică anunţă a doua ediţie a programului prin care susţine financiar 5 companii din domeniul digital medical care îşi doresc să dezvolte proiecte ce vin în sprijinul medicilor şi al pacienţilor. Teste hormonale, tipare de respiraţie, deficienţe de vitamine sunt doar câteva din secţiunile pe care le vor aborda în proiectele lor digitale.

Medicina evoluează, producătorii de medicamente investesc în cercetare şi dezvoltare, cercetătorii încearcă să ţină pasul cu afecţiunile care evoluează sau încearcă să meargă cât mai în profunzime în studiul celor care nu au încă tratament.

Iar rolul acestei evoluţii este de a-i da pacientului încredere, de a-l asigura că nu este singur în faţa bolii, de a-l ajuta să creadă în şansa lui la viaţă în ciuda tuturor problemelor cu care sistemul de sănătate din care face parte se confruntă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite