În ce condiţii creşte eficacitatea vaccinului AstraZeneca

În ce condiţii creşte eficacitatea vaccinului AstraZeneca

Vaccin Oxford - AstraZeneca / FOTO EPA - EFE

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice timp de trei luni după prima doză. Eficacitatea acestuia creşte dacă a doua doză este administrată mai târziu, conform unui studiu, publicat marţi, citat de Reuters.

Universitatea Oxford notează că aceste concluzii sunt preliminare, dar susţin decizia guvernului britanic de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre administrarea celor două doze pentru a creşte numărul persoanelor imunizate cu doza iniţială.
 
Testele clinice incluse în studiu au fost realizate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud şi indică creşterea răspunsului imun în cazul unui interval mai lung între prima şi a doua doză în cazul voluntarilor din cadrul testelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.
 
„Eficacitatea vaccinului după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, afirmă experţii Oxford.
 
Conform cercetării, eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost de 82,4% atunci când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau după acest termen, faţă de 54,9% în cazul injectării celei de-a doua doze într-un interval mai mic de şase săptămâni după prima doză.
 
Mai multe ţări europene, printre care Germania şi Austra, au anunţat în ultimele zile că nu vor vaccina persoanele cu vârste peste 65 de ani cu vaccinul anti-COVID-19 produs AstraZeneca/Oxford. Motivul: rezultatele testelor clinice nu sunt suficient de robuste pentru a verifica eficacitatea vaccinului la persoanele cu vârste peste 65 de ani.
 
Citeşte şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările