5 afecţiuni în care sunt indicate băile de soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te relaxează, creşte imunitatea şi  întăreşte oasele.... Iar acestea nu sunt singurele motive pentru care medicii recomandă băile de soare în tratamentul anumitor afecţiuni.

1 Psoriazis

În caz de psoriazis, pielea se regenerează într-un ritm mult mai accelerat decât în mod normal. Soarele încetineşte acest proces, iar specialiştii recomandă persoanelor afectate cure de soare de câte zece zile ­anual. Şi în această situaţie, expunerea la ultraviolete trebuie să se facă treptat şi numai după folosirea cremelor cu factor de protecţie de cel puţin 25, iar aceste produse să fie cumpărate din farmacii.

2 Depresie

Circa 15 minute de expunere la soare, de două ori pe săptămână, sunt suficiente pentru a stimula atât producerea de vitamina D în organism, cât şi secreţia de serotonină şi de dopamină, hormoni care conferă starea de bună-dispoziţie şi de plăcere. De aceea, specialiştii recomandă persoanelor care suferă de depresie să petreacă timp în aer liber şi să fie cât mai active în prima parte a zilei, pentru a beneficia de lumina naturală.

3 Infecţii

Expunerea la soare fortifică sistemul imunitar şi îl ajută să lupte împotriva virusurilor şi bacteriilor, fiind indicată în tratamentul tuberculozei, erizipelului (o boală infecţioasă a pielii), peritonitei virale şi oreionului. De asemenea, specialiştii spun că razele ultraviolete sunt  de ajutor şi în cazul infecţiilor fungice, de tipul celor cu Candida albicans. 

4  Rahitism

Deficitul de vitamina D, de calciu şi de fosfaţi din organism împiedică procesul de creştere şi de dezvoltare normală a oaselor, ceea ce duce la apariţia rahitismului, mai ales la copii. Astfel, studii recente au arătat că un risc crescut de a dezvolta boala îl au copiii hrăniţi la sân ale căror mame nu se expun la soare. De aceea, se recomandă ca, pe lângă tratament, micuţii afectaţi de această problemă să facă şi cure de ultraviolete.

5 Afecţiuni respiratorii

Dacă răceşti cu uşurinţă sau dacă suferi de astm bronşic, stai la soare câte 10 minute în fiecare zi. Studiile au arătat că o expunere moderată la soare reduce frecvenţa răcelilor cu aproape 40 la sută, datorită stimulării sistemului imunitar. În plus, razele ultraviolete îmbunătăţesc funcţia pulmonară şi respiraţia, precum şi răspunsul la tratament în cazul persoanelor care suferă de astm.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George

medic de familie,
competenţă
în fiziokinetoterapie


Beneficiile soarelui sunt de o importanţă majoră în primul rând în adaptarea organismului la ritmul diurn-nocturn. Sub efectul luminii solare se secretă o cantitate adecvată de cortizol, care ne dă energie pe parcursul zilei şi cantitatea necesară de melatonină, ­care ne ajută să avem un somn liniştit şi odihnitor.

De asemenea, lumina solară are un rol important în metabolismul vitaminei D, dar şi al serotoninei, un hormon ce conferă starea de bine. S-a observat că soarele are efecte benefice şi în caz de eczeme şi de psoriazis.

Profilaxie

10-15 minute de expunere la soare zilnic ajută la prevenirea cancerului, arată studiile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite