28 de români mor de cancer la plămâni, în fiecare zi. „75% din totalul cazurilor de cancer pulmonar sunt diagnosticate în stadiu inoperabil“

28 de români mor de cancer la plămâni, în fiecare zi. „75% din
totalul cazurilor de cancer pulmonar sunt diagnosticate în stadiu inoperabil“

Cancerul pulmonar ocupă primul loc în topul bolilor oncologice la bărbaţi

Cancerul pulmonar este principal cauză de deces în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer, atra atenţia reprezentanţii pacienţilor. Potrivit acestora, pacienţii au ajuns în situaţia în care trebuie să dea statul în judecată pentru a avea acces la tratamente.

Ştiri pe aceeaşi temă

75% din totalul cazurilor de cancer pulmonar sunt diagnosticate în stadiu inoperabil, a afirmat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Acesta a adpugat că peste 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar în fiecare an. „Zilnic, mor 28 de oameni din cauza bolii. În 2018, au fost înregistrate 10.277 decese. Această afecţiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, de col uterin şi cancerul colorectal. Suntem în situaţia pentru a acţiona statul în judecată pentru a avea acces la aceste tratamente care au fost evaluate de Agenţia Naţională a Medicamentului“, a spus Irimia.
Situaţia s-ar putea schimba însă, speranţa de viaţă pentru pacienţii cu cancer pulmonar ar putea fi chiar dublată dacă ar exista programe naţionale de informare, de depistare precoce, dacă pacienţii ar avea acces la investigaţii immediate şi bineconturate, inclusi biomarkerii necesari, precum şi la tratament
„Prin toate aceste măsuri, de la informare până la tratament adecvat ţintit, putem până în 2025 să dublăm speranţa de viaţă şi în România, pentru că în acest moment suntem pe ultimul loc în UE privind speranţa de viaţă la cinci ani şi anume 11% din totalul pacienţilor depistaţi au speranţă de supravieţuire la cinci ani", a susţinut Cezar Irimia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: