Ţi se face foame seara? Cercetătorii au descoperit ce o provoacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expunerea la lumină albastră stârneşte foamea la ore târzii şi afectează somnulFOTO Shutterstock
Expunerea la lumină albastră stârneşte foamea la ore târzii şi afectează somnulFOTO Shutterstock

Utilizarea smartphone-urilor, a tabletelor şi a altor dispozitive electronice seara ne poate îngrăşa. Asta pentru că expunerea la lumina albastră pe care o emit are un impact substanţial asupra senzaţiei de foame şi a consumului de alimente la ore târzii, relevă un recent studiu american.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Chicago au descoperit o nouă tehnică de modificare a consumului de alimente şi a metabolismului. Această nouă metodă include manipularea expunerii la lumină, mai ales la lumina albastră, notează Science World Report.

Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu la care au participat 10 adulţi sănătoşi cu un program alimentar şi de somn regulat. Pe parcursul desfăşurării studiului, aceste persoane au primit mese bogate în carbohidraţi, similare din punct de vedere caloric. Apoi, timp de patru zile, aceştia au fost nevoiţi să urmeze un protocol în condiţii de lumină difuză. Mai exact, participanţii erau expuşi la mai puţin de 20 de lucşi în timpul celor 16 ore în care erau treji şi mai puţin de 3 lucşi în timpul celor 8 ore de somn.

În cea de-a treia zi a studiului, participanţii au fost expuşi timp de 3 ore la o lumină albastră de 260 de lucşi, la 10,5 ore după ce se treziseră. Cercetătorii au comparat apoi efectele acestei expuneri cu cele produse de expunerea la lumină difuză în cea de-a doua zi a studiului.

Ceea ce a au observat a fost uimitor. Practic, prin comparaţie cu expunerea la lumina de slabă intensitate, lumina albastră conducea creşterea nivelului foamei la 15 minute după  începerea expunerii, iar senzaţia de foame continua să fie prezentă chiar şi la două ore după luarea unei mese. De asemenea, s-a constatat că lumina albastră se asociază cu un somn mai redus ca durată, lucru care a determinat în cele din urmă niveluri mai mari ale rezistenţei la insulină.

A fost foarte interesant să vedem că o singură expunere de 3 ore la o lumină albastră seara afecta în mod semnificativ foamea şi metabolismul glucozei”, a declarat Ivy Cheung, co-autor al studiului publicat în jurnalul Sleep.

Aceste rezultate sunt deosebit de importante, deoarece sugerează că prin manipularea expunerii la lumina ambientală vom putea dispune de o nouă metodă de influenţare a consumului de alimente şi a metabolismului, consideră Cheung. Acesta a precizat că e nevoie de mai multe studii pentru a identifica mecanismul prin care expunerea la lumină are aceste efecte asupra senzaţiei de foame şi asupra metabolismului.

Pe de altă parte, un studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital sugerează că expunerea la lumina albastră ar avea numeroase beneficii. Aceştia descoperiseră că expunerea la lumina albastră stimulează vigilenţa şi performanţa în timpul nopţii. De asemenea, o altă cercetare a arătat că expunerea la lumina albastră dimineaţa îi poate ajuta pe adolescenţii cu tulburări de somn să gestioneze mai bine stresul.

Principalele surse de lumină albastră sunt televizoarele, ecranele computerelor, spmartphone-urile, tabletele, dar şi becurile ecologice.

CITEŞTE ŞI:

Ce face organismul tău când dormi? Incredibilele etape ale somnului

Somnul nu este o pierdere de vreme, cum am putea fi înclinaţi să credem din cauza ritmului infernal al vieţii. Când dormim se activează procese complicate în organismul nostru cu ajutorul cărora ne simţim refăcuţi şi sănătoşi a doua zi.

Gustările inconştiente de la miezul nopţii, o tulburare serioasă de somn

Mâncatul în somn este, în mod surprinzător, o afecţiune destul de comună, mai ales la persoanele care obişnuiesc să ia somnifere. Cei care se ridică din pat în crucea nopţii pentru o gustărică de obicei nu ţin minte ce au făcut, chiar dacă au gătit o întreagă masă, folosind obiecte periculoase. Mai mult, plăcerile alimentare din timpul somnului pot fi din cele mai ciudate, cum ar fi ţigări cu unt sau substanţe de curăţat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite