Un nou tip de colesterol afectează inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştele şi legumele   împiedică depunerea  de grăsime  pe artere
Peştele şi legumele împiedică depunerea de grăsime pe artere

Vinovat pentru creşterea riscului de infarct nu este numai colesterolul „rău“, LDL. Pe lângă acesta, cercetătorii au descoperit că lipoproteina A,un alt tip de colesterol, are acelaşi efect nociv asupra vaselor. Doar printr-o dietă echilibrată putem ţine nivelul său sub control. 

În cadrul unui studiu în care specialiştii internaţionali au monitorizat 16.000 de voluntari, s-a observat că una din şase persoane prezintă o variaţie genetică ce determină creşterea nivelului lipoproteinei A în sânge.

„Lipoproteina A este un factor de risc cardiovascular independent de cele tradiţionale, cum sunt nivelul colesterolului total, hipertensiunea, diabetul, obezitatea şi fumatul", explică Maria Grazia Franzosi de la  Institutul „Mario Negri" din Milano.

Fast-foodul şi alcoolul, excluse

Deşi nu se cunosc încă destule detalii despre acest nou tip de colesterol, în afară de cauza genetică, unele studii arată că nivelul lipoproteinei A ar putea fi influenţat de dieta dezechilibrată şi de sedentarism.

Colesterolul este fabricat de ficat. Însă, din cauza alimentelor de origine animală bogate în grăsimi saturate (carne roşie, mezeluri) şi deci în colesterol, ficatul este agresat, la fel cum se întâmplă atunci când consumăm alimente de tip fast-food. Consumul excesiv de alcool este însă şi mai periculos pentru ficat, existând riscul steatozei hepatice, cunoscută sub denumirea de ficat gras.     

Fructele şi legumele,de ajutor

Specialiştii în nutriţie afirmă că, pentru combaterea nivelului lipoproteinei A, este indicat să includem în dietă fructe, legume şi peşte, de cel puţin trei ori pe săptămână. Fructele şi legumele sunt bogate în fibre alimentare care împiedică asimilarea grăsimilor şi previn astfel apariţia bolilor cardiovasculare.

De asemenea, şi fibrele din tărâţele de ovăz sunt eficiente pentru absorbţia colesterolului. Cercetătorii de la Universitatea din Seattle au ajuns la concluzia că un consum frecvent de peşte scade nivelul lipoproteinei A mai eficient chiar decât fructele şi legumele. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au studiat obiceiurile alimentare a subiecţilor din Africa Centrală şi din Africa de Sud. 

Concluzia studiului în care cercetătorii au inclus vegetarieni şi persoane a căror alimentaţie conţine în principal peşte a fost că persoanele care consumă peşte de trei-patru ori pe săptămână au un nivel scăzut al lipoproteinei A (15 mg/dl) comparativ cu 25 mg/dlîn cazul vegetarienilor.

Peştele scade nivelul grăsimilor, reglează tensiunea arterială, reduce vâscozitatea sângelui şi creşte nivelul colesterolului „bun". Cel mai indicate tipuri de peşte în acest sens sunt macroul, somonul şi heringul.

Alimentele grase, doar dimineaţa

Nivelul total de colesterol din dieta zilnică atinge 500-600 mg. Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm dimineaţa alimente care au un conţinut ridicat de colesterol (mezeluri, unt, carne roşie), pentru
ca, până seara, acestea să poată fi digerate.

Morcovii scad nivelul colesterolului

Despre grăsimi se ştie că influenţează nivelul colesterolului. Există însă o categorie de alimente care au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rău", dar şi nivelul lipoproteinei A. În această categorie intră morcovii, varza, broccoli, conopida, usturoiul, fasolea verde, ceapa, tărâţele de ovăz, orezul şi soia. În plus, şi vitaminele C şi E au efect de reducere a nivelului colesterolului.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

Lipoproteinele sunt agenţii ce transportă colesterolul în sistemul circulator. Lipoproteinele de joasă densitate (LDL), categorie din care face parte şi lipoproteina A, sunt responsabile de depunerile din artere care se transformă, în combinaţie cu alte substanţe, în ateroame.

Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) distrug depozitele de grăsimi de pe vasele sanguine şi asigură circulaţia colesterolului fără a bloca arterele. De regulă, grăsimile vegetale nu conţin colesterol.

Acestea, împreună cu uleiul de peşte (Omega 3) sunt recomandate pentru reducerea cantităţii de colesterol de joasă densitate. Indicate sunt uleiul de măsline, de germeni de grâu, de porumb şi de floarea-soarelui.

Ştiai că...

...25 la sută din colesterol ajunge în organism din alimente, restul fiind produs de ficat?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite