Înţepăturile insectelor, provocate de cosmetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de persoane sunt afectate anual de micile vieţuitoare. Cercetătorii susţin că vinovate de atacuri ar fi şi anumite parfumuri pe care le folosim. Nicolae Leahu

Amestecul anumitor compuşi chimici din produsele cosmetice explică agresivitatea viespilor faţă de unii oameni, scrie revista „Nature". Când simte că este în pericol, viespea emite, prin veninul său, un amestec complex de compuşi chimici, care le semnalează şi celorlalte viespi ameninţarea.

Profesorul Masato Ono şi colegii săi de la Universitatea Tamagawa din Japonia au analizat componentele volatile ale veninului mai multor specii de viespi. S-a descoperit astfel că toate speciile sunt sensibile la aceleaşi substanţe active, prezente în diverse produse cosmetice (parfumuri, spray-uri etc). Amestecul preparat din aceste substanţe, pus pe o hârtie în apropierea unui cuib de viespi, a provocat o reacţie agresivă din partea acestora.

„Atacurile" insectelor produc o serie de infecţii, dar mai ales de reacţii alergice, unele dintre acestea grave, chiar mortale, Cele mai multe neplăceri sunt provocate de himenoptere - insecte cu ambele perechi de aripi transparente (viespi, albine, furnici) - care provoacă anual decese, din cauza reacţiilor alergice severe, finalizate cu apariţia unui şoc anafilactic la cei sensibili, ne-a declarat dr. George Dumitraşcu, medic specialist în medicină de urgenţă.

Văduva neagră, fatală copiilor

În general, semnele locale constau în existenţa unei plăgi punctiforme - uşor de recunoscut uneori după acul rămas la locul înţepăturii (cum este în cazul albinelor), o infiltraţie locală caldă, roşie şi, mai rar, un edem extensiv (acumulare de lichid) cu urticarie. În formele grave, după câteva minute pot să apară hipotensiune, tahicardie, colaps (insuficienţă circulatorie periferică şi pierderea cunoştinţei), bronhospasm, edem laringian (acumulare de lichid), uneori convulsii şi comă, survenite pe fondul unei reacţii anafilactice. Spre exemplu, în cazul unei viespi, teoretic, doza letală pentru un adult este de 400 de înţepături, însă în cazul celor alergici, o singură înţepătură este suficientă pentru a provoca şocul anafilactic şi moartea.

Dintre artropode, păianjenii, scorpionii şi căpuşele produc de cele mai multe ori neplăceri. Spre exemplu, explică dr. Dumitraşcu, înţepătura păianjenului Văduva neagră (Latrodectus mactans) poate fi fatală în special în cazul copiilor şi persoanelor cu probleme cardiace. „Muşcătura acestui artropod, explică medicul, produce o durere intensă locală, urmată de crampe musculare, dureri abdominale, dureri de cap, transpiraţii şi greţuri".

Înţepătura păianjenului cafeniu (Loxosceles reclusa) produce necroza ţesuturilor învecinate, febră, frisoane, greţuri, vărsături, iar în cazurile grave, anemie hemolitică, trombocitopenie (scăderea sub limita normală a numărului de trombocite din sânge). Alte insecte care înţeapă sunt dipterele - au doar două perechi de aripi dezvoltate (muşte, tăuni, ţânţari), dar şi unele specii de ploşniţe, gândaci, păduchi, purici. În general, explică dr. Dumitraşcu, efectele provocate de înţepătura sau de muşcătura unei insecte sunt proporţionale cu sensibilitatea celui afectat la alergenii pe care insecta repectivă îi vehiculează.

Sfaturi practice

În cazurile uşoare, spălaţi locul muşcăturii cu apă şi săpun, dezinfectaţi cu o soluţie antiseptică uzuală, după care aplicaţi un pansament cu gheaţă pentru a reduce posibilitatea de înroşire sau supurare.

Medicamente indicate

Dacă locul este dureros, puteţi lua fie pe cale generală, fie să aplicaţi preparate care să conţină acetaminofen sau ibuprofen (analgezice). Pentru senzaţia de mâncărime (prurit) se recomandă preparate antihistaminice care se eliberează fără reţetă, pe bază de difenhidramină sau loratadina (Claritin).

Roşeaţa şi supurarea dispar, în general, după câteva zile. În cazul unei înţepături de albină (caz în care acul rămâne înfipt în piele) extragerea acului trebuie făcută în aşa fel încât să nu se apuce punga cu venin, pentru a evita injectarea conţinutului ei în piele), acolo unde este cazul.

De asemenea, atenţionează medicul, extracţia acului nu se face prin stoarcere! În cazurile în care apar reacţii locale intense (inflamaţie dureroasă, edem etc) se pot aplica local - dupa consultul unui medic - creme cu conţinut steroid (corticoizi). În cazul efectelor grave, edem general şoc anafilactic, ca şi în cazul înţepăturilor produse de văduva neagră sau de paianjenul cafeniu, este necesar tratamentul de urgenţă într-un spital. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite