Înlocuitori pentru zahăr. Pericolul consumului exagerat al „drogului legal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că zahărul reprezintă aproximativ 20% din alimentaţia zilelor noastre, deşi medicii recomandă să reprezinte doar 5% din dietă. De aceea, nutriţioniştii recomandă să ne orientăm către înlocuitori pentru zahăr.

Studiile arată că, în medie, românii consumă, direct sau ascuns în diferite alimente, în jur de 100 de grame de zahăr pe zi. Din cauza acestui consum mare de zahăr, există aproape un milion de diabetici, în jur de patru milioane de români obezi. 

Un studiu recent publicat în revista de specialitate „Cancer Research”, realizat de cercetătorii de la Universitatea Texas, arată că un consum ridicat de zahăr poate creşte riscul apariţiei cancerului de sân. 

Cercetătorii au realizat mai multe studii pe şoareci de laborator, cărora li s-a administrat fructoză şi zaharoză în cantităţi diferite. După numai şase luni de cercetare, s-a observat că şoarecii care au avut în dietă cantităţile cele mai mari de zahăr au dezvoltat tumori canceroase, care s-au răspândit la nivelul plămânilor. 

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zahărul îndeplineşte în organism rolul de a da „combustibil” căilor inflamatorii şi declanşează apariţia tumorilor canceroase. „Din studiile noastre a reieşit că în special fructoza din zahărul de masă şi siropul de porumb, foarte prezente în regimul nostru alimentar, este responsabilă pentru metastaza pulmonară şi dezvoltarea tumorilor mamare canceroase”, a concluzionat autorul studiului, Lorenzo Cohen, profesor la Universitatea Texas.

Înlocuitori pentru zahăr. Alternative sănătoase la zahăr

Un grup de cercetători francezi au ajung la concluzia că zahărul poate crea o dependenţă mai mare decât cocaina. Aceştia au făcut un experiment pe şoareci. Cobailor li s-a administrat mai întâi cocaină, de care au devenit dependenţi. Apoi au primit zahăr. Ulterior, când li s-a pus cocaină şi zahăr, dependenţa de dulce a învins. Iată şi alte curiozităţi despre zahăr, considerat „drogul legal”. Există câteva produse naturale pe care le putem folosi ca înlocuitori de zahăr. Iată câteva exemple: 

Înlocuitor pentru zahăr. Siropul de arţar. Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e un înlocuitor de zahăr, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia. 

Înlocuitor pentru zahăr. Siropul de curmale. Este o alternativă la zahăr şi poate fi folosit şi prepararea unor prăjituri. De asemenea, are efecte benefice asupra organismului pentru că ar conţinut de calciu, magneziu, potasiu sau fier. 

Înlocuitor pentru zahăr. Extractul de stevie. Există sun formă de pudră,  granule sau lichidă. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandată şi pentru diabetici. 

Înlocuitor pentru zahăr. Siropul de agave. Se obţine din seva plantei Agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii  glicemiei. Este bogat în vitamine şi minerale. 

Înlocuitor pentru zahăr. Mierea de albine. Are un indice glicemic mediu şi se recomandă să o folosiţi la îndulcit ceaiuri sau alte băuturi când sunt calde şi nu fierbinţi, pentru că îşi pierde proprietăţile benefice pentru organism.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite