Diana Mandache

Diana Mandache

Istoric
 • acum 7 ani

  Memento Regina Maria: Brăţara portretelor

  În aceste zile când se vorbeşte mult mai mult despre Regina Maria, când pe 29 octombrie se împlinesc 140 de ani de la naşterea sa, dar şi 77 ani de la ceremonialul depunerii inimii la Balcic, doresc să vă prezint o bijuterie unică preţuită de suverană, brăţara cu portretele copiilor de Edinburgh. Simbolistica era legată de identitatea Mariei, de casa copilăriei de la Eastwell, de apartenenţa la prestigioasa familie regală britanică.

 • acum 7 ani
 • acum 7 ani

  Inima Reginei Maria & Identitatea Naţională: „Ţara mea – Inima Mea“

  Se împlinesc 77 de ani de la moartea suveranei şi după o lungă aşteptare s-a ajuns la un acord între Ministerul Culturii şi Familia regală a României, inima Reginei Maria urmând să-şi găsească odihna la Pelişor. De-a lungul timpului inima regală a fost asociată cu identitatea naţională, iar itinerariul său istoric a reprezentat schimbările de frontiere şi decizia regimurilor politice.

 • acum 8 ani

  Comunismul a căzut, comuniştii nu!

  La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, la 25 de ani de la prăbuşirea comunismului în România mi se pare nefiresc să fie votaţi continuatorii regimului care l-au exilat pe Regele Mihai. La alegerile din 1992 unora nu le plăcea până şi vocea lui Emil Constantinescu, li se părea piţigăiată, se lăsau manipulaţi în cel mai mic detaliu de maşinăria cripto-comunistă.

 • acum 8 ani

  Balcicul Reginei Maria revizitat

  După câţiva ani am revizitat fostul domeniu regal asociat etern cu Regina Maria, creatoarea acestui loc. Am observat în modul de administrare lipsa unei viziuni coerente asupra a ceea ce trebuie să menţină spiritul locului. Este un declin determinat probabil şi de recesiunea economică, un efect direct al conflictelor din estul Ucrainei asupra întregii regiuni. Pe lângă acestea au fost ploile torenţiale din ultimele luni care au afectat terasele.

 • acum 8 ani

  Mamaia, un Brighton al României de odinioară

  Moda victoriană a vacanţelor pe litoral, a ridicării de vile la mare, avea să trezească interes şi în România începutului de secol XX, devenind parte a modernizării societăţii în timpul domniei Regelui Carol I. Era un fapt cunoscut încă din secolul al XVIII-lea că asemenea ţărmuri marine prezentau beneficii pentru sănătate, devenind staţiuni balneare, accesibile la început claselor sociale înstărite.

 • acum 8 ani

  Regele Juan Carlos al Spaniei, un model inspirator

  În urma anunţului făcut de premierul spaniol Mariano Rajoy, Regele Juan Carlos va abdica, după 39 de ani de domnie, în favoarea fiului său Principele de Asturias. Pe tronul Europei din vechea generaţie au ramas Elisabeta II a Marii Britanii (88 de ani), Harald V al Norvegiei (77 de ani), Margarethe II a Danemarcei (74 de ani) şi Carl XVI Gustaf al Suediei (68 de ani).

 • acum 8 ani
Vezi mai multe
Modifică Setările