Viorel Badea: Ziua Limbii Române a devenit unul dintre cele mai importante momente de promovare a identității naționale românești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarul Viorel Badea a transmis un mesaj de felicitări cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, instituită la inițiativa sa. Propunerea legislativă pentru celebrarea Zilei Limbi Române pe 31 august a fost instituită în urmă cu nouă ani, în 2011.

Parlamentarul Viorel Badea FOTO Arhivă
Parlamentarul Viorel Badea FOTO Arhivă

„Au trecut 9 ani de când, la inițiativa mea, peste 160 de parlamentari au semnat proiectul de lege prin care s-a instituit celebrarea Zilei Limbii Române”, a scris parlamentarul Viorel Badea într-un mesaj pe Facebook. 

Senatorul a arătat că „astăzi, după 9 ani, Ziua Limbii Române a devenit unul dintre cele mai importante momente de promovare a identității naționale românești în întreaga lume”

„LA MULTI ANI, LIMBA ROMÂNĂ!

LA MULTI ANI, ROMÂNI DE PRETUTINDENI!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA”, a mai transmis parlamentarul. 

31 august, Ziua Limbii Române

Ziua Națională a Limbii Române se sărbătorește, în fiecare an, la 31 august. Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011 și semnată de 166 de parlamentari de la toate partdiele politice.

Legea cu privire la sărbătorirea Limbii Române pe 31 august a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Motivul legiuitorului pentru alegerea acestei zile este că în aceeaşi zi are loc o sărbatoare similară în Republica Moldova numită „Limba Noastră“ încă din 1990.

Iohannis, cu ocazia Zilei Limbii Române: „Este cheia identității noastre naționale”

Președintele României a transmis, cu ocazia Zilei Limbii Române, că predarea și învățarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului de educație românesc.

„31 august marchează Ziua Limbii Române, o sărbătoare a celor care, oriunde s-ar afla, gândesc, vorbesc și simt românește. Limba română este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate. De-a lungul veacurilor, ne-a definit cultura, a inspirat și a îmbogățit spiritual generații întregi” , transmite președintele României, conform comunicatului transmis de Administrația Prezidențială.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Administrația Prezidențială, cu ocazia Zilei Limbii Române, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului național, în această seară, începând cu ora 20:30.

Ciucă: Limba română este istorie, cultură, spiritualitate şi tezaur al mentalităţilor

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, de Ziua Limbii Române, aprecierea tuturor celor care contribuie permanent la cunoaşterea, conservarea, perpetuarea şi evoluţia limbii române, menţionând că le este recunoscător celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe, familiilor de români care îşi învaţă copiii limba maternă şi cadrelor didactice care predau în alte ţări limba, cultura şi civilizaţia românească.

  „Astăzi este sărbătoarea limbii române, expresie fundamentală a identităţii noastre naţionale, care ne uneşte ca oameni şi leagă generaţiile peste timp. Mai mult decât un mod de a ne înţelege şi a ne recunoaşte între noi pretutindeni în lume, limba română este istorie, cultură, spiritualitate şi tezaur al mentalităţilor, de-a lungul istoriei milenare a poporului nostru, cu literatura ca expresie de vârf. Respect şi apreciere tuturor celor care contribuie permanent la cunoaşterea, conservarea, perpetuarea şi evoluţia limbii române: lingvişti, cercetători, profesori, filologi, scriitori, traducători, cititori, vorbitori iscusiţi, fie ei artişti sau oratori”, a afirmat Ciucă.

El a arătat că „generaţiile care vin din urmă trebuie să rămână legate de limba română”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite