VIDEO Un parlamentar german cere Comisiei Europene să investigheze votul din diaspora la alegerile prezidenţiale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunther Krichbaum FOTO Reuters
Gunther Krichbaum FOTO Reuters

Comisia Europeană trebuie să insiste în vederea unei investigaţii în legătură cu votul din diaspora la prezidenţialele din România, a declarat de curând preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, conform Mediafax.

Potrivit oficialului în cadrul celor două scrutine au fost încălcate drepturile cetăţenilor europeni.

„Împiedicarea dreptului de vot reprezintă, în opinia mea, o fraudare a alegerilor, deoarece este manipulată voinţa poporului. O manipulare atât de masivă a votului ca duminică nu s-a mai întâmplat până acum în niciun stat membru al UE”, a anunţat Gunther Krichbaum, conform unui comunicat în acest sens.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag consideră că în urma evenimentelor din 16 noiembrie premierul Victor Ponta şi-a pierdut orice autoritate de a mai exercita o funcţie guvernamentală.

Faptul că românii nu au putut vota în cadrul ambasadelor şi cozile formate în faţa acestor instituţii nu reprezintă un accident, ci „rezultatul unei decizii deliberate, prin care a fost împiedicat votul românilor din străinătate”.

În opinia oficialului german, Partidul Social Democrat ştia că Victor Ponta, candidatul lor la preşedinţie, nu va fi ales de românii din diapora.

Mai mult decât atât, Gunther Krichbaum este de părere că determinarea românilor din străinătate care au stat la cozi imense este şi un semn al schimbării.

„Eu însumi am vorbit cu mulţi tineri români la Ambasada din Londra şi la Consulatul din Stuttgart. Aceşti tineri au cunoscut Europa, valorile sale şi oportunităţile (oferite de Europa) şi doresc ca aceste valori să existe şi în ţara lor. Ei au votat pentru statul de drept, pentru democraţie, egalitate în faţa legii şi împotriva corupţiei, nepotismului şi minciunilor politice”, a mai spus Gunther Krichbaum.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag solicită ca, în continuare, Comisia Europeană să insiste în vederea unei investigaţii asupra celor întâmplate în diaspora, în primul şi cel de-al doilea tur al alegerilor.

„Comisia Europeană trebuie să insiste în vederea unei investigaţii amănunţite a evenimentelor. Această sabotare a votului a fost o încălcare categorică a drepturilor cetăţenilor europeni. Asta nu trebuie să rămână fără consecinţe”, a subliniat oficialul german.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite