Victorie pentru Kovesi la Bruxelles! E noul şef al Parchetului European. Luminiţa Odobescu a ignorat-o pe Dăncilă şi a votat pentru Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta Kovesi FOTO EPA-EFE
Laura Codruta Kovesi FOTO EPA-EFE

Laura Codruţa Kovesi a trecut şi de votul Consiliul UE pentru şefia Parchetului European. În primăvară, Kovesi primise şi susţinerea Parlamentului European. Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi, însă Odobescu a ignorat-o, pentru că nu a primit mandat scris. Urmează un vot de validare, strict procedural, în Parlamentul European

UPDATE Klaus Iohannis, după votul pentru Kovesi: „Rezultatul de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obţinut în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupţiei şi în apărarea statului de drept“.

UPDATE Întrebată de Europa Liberă cum a votat Luminiţa Odobescu în Consiliul UE, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Aşa cum am spus, împotrivă”. 

UPDATE Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, a votat pentru Laura Codruţa Kovesi, deşi premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să voteze împotrivă. Surse diplomatice susţin pentru Adevărul că Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum cere procedura, prin urmare a votat în favoarea Codruţei Kovesi. A contat şi telefonul pe care Odobescu l-a primit de la preşedintele Klaus Iohannis în această dimineaţă.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă în funcţia de şef al Parchetului European, după ce a primit 17 voturi din 22 în Consiliul UE. Guvernul României, prin ambasadorul Luminţa Odobescu, a avotat împotrivă, însă votul Guvernului Dăncilă nu a mai contat. Următorul pas: Laura Codruţa Kovesi va fi validată de Parlamentul European, un vot pur procedural.

Atât PNL cât şi Alianţa USR-PLUS se întrec în sublinia că ei au făcut diferenţa în alegerea Laurei Codruţa Kovesi.

„Partidul Naţional Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influenţă pentru a obţine acest rezultat, reuşind să determine schimbări de poziţii în rândul ţărilor care iniţial nu au votat în favoarea Laurei Codruţa Kovesi”, arată PNL într-un comunicat de presă.

„Delegaţia Alianţei USR PLUS în Parlamentul European a făcut diferenţa care a condus la votul pozitiv de astăzi pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European. De azi, candidata din România are cale liberă pentru a ocupa una dintre cele mai importante poziţii în Uniunea Europeană”, a transmis Alianţa USR-PLUS.

***

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri seară că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european. 

"Nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie", afirmă Dăncilă.

Aceasta deşi liderul Renew Europe, Dacian Cioloş, unul dintre principalii susţinători ai Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, a declarat, miercuri, pentru G4Media.ro că din informaţiile pe care le deţine ”de la nivel înalt din Guvern”, ar exista o susţinere la această oră pentru fosta şefă a DNA din partea Executivului de la Bucureşti.

”Cum au spus unii, acolo, acuma o putem susţine pe doamna Kovesi că nu mai e domnul Dragnea în fruntea PSD. Sper să înţeleagă că e vorba de interesul României de a avea români competenţi în cât mai multe poziţii”, a declarat Cioloş.

Consiliul UE, care se va reuni în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), ar urma să decidă joi cine va fi propunerea consiliului pentru poziţia de şef al Parchetului European.

Laura Codruţa Kovesi este susţinută de către Parlamentul European, iar francezul Jean-Francois Bohnert de către Consiliu. 

  

Între timp, Bohnert a fost desemnat oficial la şefia Parchetului Financiar din Franţa, de către ministrul francez al Justiţiei.

Jean Francois Bohnert a infirmat, în exclusivitate pentru Adevărul, că o numire a sa la Parchetul Naţional Financiar din Franţa ar duce la anularea candidaturii sale.

”Nominalizarea mea ca şef al Parchetului Naţional Financiar din Franţa încă trebuie să fie confirmată de către Consiliul Superior al Magistraturii. Avizul trebuie să vină în următoarele zile. Dacă avizul este favorabil, numirea mea în funcţie ar putea să se facă rapid. În acelaşi timp, aş vrea să precizez că o asemenea numire în funcţie nu ar fi sub nicio formă incompatibilă cu candidatura mea actuală, pe care o menţin, pentru funcţia de şef al Parchetului European. Precizez că dacă ar trebui să îmi retrag candidatura mea europeană, această retragere ar avea drept consecinţă invalidarea listei scurte de trei candidaţi (printre care se numără şi doamna Kovesi) reţinuţi de către comitetul de selecţie şi ar risca foarte mult să provoace un nou proces de selecţie, ce ar fi reluat de la început”,a precizat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite