UPDATE Ponta a făcut pace cu primarii revoltaţi. „Veţi avea salarii mai mari de la 1 ianuarie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Arhiva Adevărul
Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea s-au întânit joi cu reprezentanţii primarilor, pentru a discuta, printre altele, despre problemele legate de starea de incompatibilitate în care se regăsesc mai mulţi aleşi locali.


UPDATE Liviu Dragnea: „I-am solicitat premierului şi a fost de acord să mărim salariille primarilor pentru că există o responsabilitate uriaşă la primari şi nu este corelată cu nivelul de salarizare. Ideea proastă de acum mulţi ani, când s-au gândit salariile primarilor şi s-a spus să nu mai aibă nici alte drepturi este o idee foarte proastă, care încurajează corupţia. Premierul a hotărât că vom rupe această cutumă greşită şi începând cu 1 ianurie veţi avea“, a adăugat Dragnea.

UPDATE Victor Ponta: „Sunt cereri ale dumneavoastră pe care le rezolvăm imediat. Aţi zis să fiţi în comisii la Legea cu restituirile, să fiţi preşedinţii comisiilor. E logic. Mie mi-e că vă fac un rău că vă pun preşedinţi la comisiile alea, dar dacă vreţi, vi-l fac. Că e un necaz cu alea. S-au retrocedat şi ştiţi foarte bine, avem hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care vi s-a dat tot satul sau toată comuna şi nu aveţi cum să vă opuneţi cum nu am nici eu cum să mă opun. Deci într-un fel am luat-o pe noi", le-a spus Ponta primarilor.

Reprezentanţii Asociaţiei Primarilor i-a cerut premierului, printre altele, să facă parte din comisiile de inventariere, prevăzute de Legea retrocedărilor, iar Victor Ponta le-a promis că va da o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

„Aveţi dreptate. Vreau să vă spun sincer: miercuri, dacă putem să dăm Ordonanţă să vă punem şefi de comisii, vă punem, că e foarte bine. Vreau să împărţim responsabilitatea, să nu îmi iau doar eu înjurături“, a mai afirmat Ponta.

UPDATE Victor Ponta: „Am întrebat la ANI - o să cer şi în scris şi vă trimit - particparea în Asociaţiile de Dezvoltare intercomunitară, faimosul ADI, nu reprezintă incompatibilitate nici din punctul lor de vedere. Eu am întrebat, le cer în scris şi vă dau în scris - la ADI, nu. Nu aveţi voie în AGA şi în CA din societăţi comerciale“, le-a transmis Ponta primarilor.

Reprezentanţii primarilor i-a comunicat premierului, însă, că problema lor de incompatibilitate ţine de participarea în Consiliul Director, însă Victor Ponta le-a explicat că în cazul ADI se rezolvă, însă în privinţa prezenţei în AGA sau CA la societăţi comerciale este cu totul altă poveste.

„Problema este că nu aveţi voie, în interpretarea ANI - şi nu pot s-o comentez eu, ştiu că e în instanţă - să fiţi în AGA şi CA la societăţi comerciale. Iertaţi-mă, cei mai mulţi dintre primari mi-au spus că ştiau chestia asta. Acum poate nu toţi sau poate că e interpretat mai mult un pic decât e cazul. Dar la ADI nu este incompatibilitate şi o să cer în scris“, a mai adăugat Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost cel care a anunţat întâlnirea dintre şeful executivului şi reprezentanţii primarilor, pentru că în programul lui Victor Ponta nu figura întrunirea cu aleşii locali. „La ora 17.00 am o întâlnire cu Asociaţia Comunelor la care e aşteptat şi primul-minstru când vine de la Călăraşi. Asociaţia Comunelor a făcut un protest, am avut discuţii cu ei, azi luăm toate revendicările lor şi încercăm să găsim o rezolvare“, a anunţat Dragnea.

În urmă cu două săptămâni, 2.800 de aleşi locali, în cea mai mare parte de la PSD şi PNL, au realizat un rechizitoriu dur împotriva actualei guvernări, concluzia fiind că, după 15 luni de putere, „deziluzia este generală“. Principala nemulţumire pe care a punctat-o Asociaţia Comunelor din România (AcoR) este legată de starea de incompatibilitate în care se regăsesc aproximativ 1.200 de primari, majoritatea de la USL.

„Cerem eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari, actualele reglementări sunt depăşite din punctul de vedere al evoluţiei societăţii, determinând o situaţie fără precedent în România şi chiar în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul primarilor constataţi a fi în stare de incompatibilitate“, se arată în documentul ACOR. Plângerea a fost trimisă special premierului Victor Ponta şi ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, care au girat acţiunea inspectorilor ANI.

Printre nemulţumirile aleşilor locali se numără lipsa de fonduri pentru investiţi, problema asigurării locuinţelor în cazul unor calamităţi, decalajul dintre comune şi oraşe, dar şi asigurarea unei remuneraţii corespunzătoare pentru aceştia.

Premierul Victor Ponta i-a anunţat pe primarii USL, care au ameninţat că nu vor mobiliza oamenii la alegerile prezidenţiale de anul viitor, că un astfel de şantaj nu funcţionează. „Eu am înţeles că e o formă de şantaj, e problema cu ANI. Pe mine dacă mă şantajează că dacă nu le rezolv problema cu ANI că mă dau în presă, nu funcţionează. Nu am cum să le rezolv şi le-am explicat asta. Problema asta că mă cerţi pentru ceva ce nu sunt eu de vină, că nu Guvernul ăsta i-a pus în incompatibilitate, aşa ceva nu funcţionează“, a declarat Ponta, la B1.

Nici ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, nu s-a lăsat lasă intimidat de ameninţările baronilor locali. „Îmi asum punctul de vedere formulat de minister şi îl voi susţine în continuare. E o discuţie, din punctul meu de vedere, care nu poate fi făcută. E o lege în vigoare, pe care au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Este răspunderea celor care au încălcat legea, dacă au încălcat-o“, a fost poziţia clară a lui Cazanciuc.

Primarii şi-au găsit însă un susţinător în pesroana lui Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, care a promovat o iniţiativă legislativă care dă voie aleşilor locali să facă parte din consilii de administraţie, dar a fost respinsă de Ministerul Justiţiei, care a ţinut cont de punctul de vedere al ANI. Primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene care au fost declaraţi incompatibili de către ANI încearcă acum să îşi câştige dreptatea în instanţă.

Materiale pe aceeaşi temă:

Baronii locali încolţiţi de ANI şantajează Guvernul prin primarii de comune; Incompatibilitatea, cuiul lui Pepelea

Primarii se revoltă împotriva guvernării USL. „O deziluzie totală“

Ponta, despre primarii protestatari: „E o formă de şantaj, dar nu funcţioneză“

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite