Turcan, despre Comisia specială pentru legile siguranţei naţionale: Un grav şi nou abuz. Creaţi premisele pentru schimbarea conducerii serviciilor secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că înfinţarea Comisiei speciale pentru legile siguranţei naţionale nu reprezintă decât „un grav şi nou abuz”, dar şi un pas înainte spre „schimbarea serviciilor secrete din România”. Aceasta s-a adresat majorităţii PSD-ALDE şi i-a acuzat că, prin schimbarea legii, îşi doresc să schimbe, de fapt, conducerile serviciilor secrete.

 Deputata PNL, Raluca Turcan, a vorbit miercuri despre înfiinţarea Comisiilor speciale pentru legile siguranţei naţionale, prezicând că majoritatea PSD-ALDE îşi doreşte schimbarea serviciilor secrete şi a conducerii acestora.

„PNL nu poate să voteze şi să susţină iniţierea unei astfel de comisii care se constituie într-un grav şi nou abuz parlamentar şi într-un pas înainte pentru schimbarea serviciilor secrete din România. Cu SPP aţi încercat, dar nu v-a ieşit pentru că modalitatea în care aţi făcut-o a fost neconstituţională. Soluţia pe care o aveţi acum pentru a ajunge la capii SRI şi SIE este foarte simplă şi aţi patentat-o tot dumneavoastră: schimbaţi legea ca să schimbaţi conducerile. Astăzi, în comisia de specialitate, procedaţi la fel cu Consiliul Concurenţei, schimbaţi legea ca să schimbaţi conducerea. Astăzi prin vot dumneavoastră creaţi premisele pentru a schimba legea şi pentru a schimba ulterior şi capii serviciilor şi conducerea serviciilor secrete din România. Ne exprimăm speranţa că nu veţi reuşi!", a spus Turcan, în plenul Parlamentului.

Turcan a mai susţinut şi că necesitatea unei comisii speciale este de neînţeles, în condiţiile în care există deja comisii permanente.

„În experienţa de până acum am văzut că ne-am pomenit la vot cu tot felul de comisii speciale în două momente: atunci când aveaţi o problemă de rezolvat şi trebuia să găsiţi un instrument mai rapid pentru a suprima dezbaterea publică sau atunci când doreaţi să aruncaţi praf în ochi, în condiţiile în care spaţiul public era plin şi era supus unui aflux de informaţii cu privire la neajunsuri în actul guvernării pe care dumneavoastră o exercitaţi. Astăzi, practic asistăm din nou la transformarea Parlamentului într-o moşie a coaliţiei de guvernare pentru că dumneavoastră propuneţi constituirea unei comisii speciale formată din 15 membri, în condiţiile în care pentru legi de o asemenea importanţă, cum sunt legile din domeniul securităţii naţionale, în mod normal dezbaterea parlamentară ar fi avut vreo 50 de parlamentari în prima cameră sesizată, vreo 50 de parlamentari în minim două comisii raportoare în a doua cameră sesizată, plus dezbateri în plen, aşadar o transparenţă absolut firească la nişte legi cu impact naţional asupra securităţii noastre naţionale", a arătat Turcan.

Plenul Parlamentului decide miercuri cu privire la înfiinţarea comisiei speciale care să modifice legile securităţii naţionale şi a comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, conform deciziei Birourilor Permanente ale celor două Camere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite