Surse. Adina Vălean va fi comisarul european al României. Ursula von der Leyen a insistat pentru o femeie. Nu mai facem schimb de portofolii cu Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Vălean
Adina Vălean

Adină Vălean, europarlamentar PNL, e favorită pentru funcţia de comisar european din partea României, susţin surse diplomatice pentru Adevărul. Deşi Siegfried Mureşan părea să aibă prima şansă, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a preferat o femeie, pentru a respecta criteriul egalităţii de gen. România va rămâne cu portofoliul Transporturilor, nu va mai face schimb cu Ungaria, susţin sursele citate.

Iratxe García, liderul grupului Socialiştilor din Parlamentul European a avertizat că grupul său nu va vota noua Comisie Europeană dacă nominalizarea României pentru postul de comisar nu va fi femeie. Fără voturile socialiştilor, Comisie Euopenaă nu va putea trece de votul Parlamentului. Actuala Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, este compusă din 19 bărbaţi şi 9 femei (28 de portofolii, incluzând şi Marea Britanie). Noul Executiv european ar număra 12 femei şi 15 bărbaţi, dacă Adina Vălean, soţia lui Crin Antonescu,ar va fi comisarul României.

Comisia Europeană nu mai poate bifa egalitate de gen, după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a desemnat un bărbat - Thierry Breton - pentru un portofoliu european cu greutate, care acoperă piaţa internă, politica industrială şi colaborarea în industria de apărare. Iniţial, Macron o desemnase pe Sylvie Goulard, însă propunerea a picat în Parlamentul European, la fel ca Rovana Plumb. Aşadar, chiar dacă România va fi reprezentată de o femeie, tot nu s-ar ajunge la egalitate: în acest moment, pentru cele 27 de portofolii, sunt 11 femei care au trecut de audieri şi 13 bărbaţi. Franţa şi Ungaria, state cu candidaţi respinşi în primă fază, au propus, din a doua încercare, bărbaţi. 

Fostul premier Viorica Dăncilă a anunţat că PSD, parte a socialiştilor europeni, nu va face lobby negativ la Bruxelles. „Nu vom fi anti-români. Eu iubesc această ţară şi nu vreau ca România să fie pusă în situaţii neplăcute. Vor propune un comisar. Nu vom ataca persoana respectivă, pentru că este mai importantă imaginea de ţară decât imaginea personală. Nu o să am aceeaşi abordare ca şi candidatul Iohannis, care imediat după ce am făcut propunerea a sunat la Bruxelles ca să nu fie acceptat Victor Negrescu“, a spus Dăncilă.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite