Studiu IRES: Traian Băsescu, principalul vinovat pentru ce a mers prost în anul 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, principalul vinovat pentru ce a mers prost în anul 2012 FOTO Mediafax
Traian Băsescu, principalul vinovat pentru ce a mers prost în anul 2012 FOTO Mediafax

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat o cercetare cu privire la modul în care cetăţenii au perceput evenimentele majore de pe scena politică în anul 2012. Traian Băsescu este indicat drept principalul vinovat pentru „ce a mers prost” în anul 2012.

Anul 2012 a fost marcat de schimbarea a trei guverne, de trei scrutine electorale în mai puţin de şase luni, dar şi de mişcări sociale de amploare sau de scandaluri cu privire la integritatea unor miniştri sau a unor persoane propuse pentru funcţii de înaltă demnitate publică.

Potrivit IRES, Traian Băsescu este indicat de jumătate dintre respondenţi drept vinovat, dintre oamenii politici, pentru ce a mers prost în anul 2012, fiind urmat de Victor Ponta – 13%, Emil Boc – 11% şi Crin Antonescu – 6%.  În privinţa instituţiilor, responsabilitatea pentru felul în care au mers lucrurile în România anului 2012 revine autoriităţilor române (la modul general) - 48%, poporului (18%), FMI (11%), dar şi Uniunii Europene (9%).

Din perspectiva stării de spirit a populaţiei, studiul IRES arată că, în 2012, evenimentele cheie care au marcat anul politic (alegerile locale şi alegerile parlamentare) cresc proporţia respondenţilor care apreciază pozitiv direcţia în care merge ţara.

Când vine vorba despre predicţiile privind propriul nivel de trai, 32% dintre persoanele intervievate consideră că peste un an vor trăi mai bine comparativ cu 20% câţi spuneau acest lucru în decembrie 2011 cu privire la anul 2012.

Optimismul românilor se opreşte, însă, în privinţa traiului zilnic, 72% dintre ei afirmând că sunt mai degrabă nemulţumiţi, faţă de doar 28% care spun că sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi.

Aceeaşi cercetare indică faptul că aşteptările din partea Guvernului vizează în primul rând asigurarea locurilor de muncă.

58% dintre persoanele intervievate susţin că prioritatea Guvernului USL în anul 2013 ar trebui să fie crearea locurilor de muncă. 16% consideră că prioritară este realizarea de investiţii, în timp ce 10% consideră că guvernul ar trebui să îşi concentreze atenţia asupra stării agriculturii.

Cât despre politica externă, Guvernul USL ar trebui să se concentreze pe consolidarea relaţiei cu Republica Federală Germania , cred 38% dintre români, în timp ce 20% dintre respondenţi consideră că România ar trebui să aibă o relaţie mai bună cu Statele Unite ale Americii. Relaţiile cu Rusia sunt considerate prioritare de 7% dintre cei intervievaţi.

„Bilanţul politic al anului 2012” a fost realizat de IRES în perioada 19-21 decembrie 2012, pe un eşantion de 1.383 indivizi. Cercetarea are o eroare maximă tolerată de plus-minus 2,7%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite