Sighiartău: Voi propune o serie de proiecte de lege menite să îi sprijine atât pe cei peste 500.000 de etnici români din Ucraina / Ce vizează iniţiativele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Sighiartău, deputat şi vicepreşedinte PNL. FOTO Facebook Robert SIghiartău
Robert Sighiartău, deputat şi vicepreşedinte PNL. FOTO Facebook Robert SIghiartău

Deputatul Robert Sighiartău, vicepreşedinte al PNL pentru Relaţii Externe, a anunţat că depune o serie de proiecte legislative astfel încât să faciliteze accesul la piaţa muncii pentru etnicii români din Ucraina, dar şi pentru un proces mai uşor de acordare a cetăţeniei.

„În aceste momente dificile, noi, românii am arătat  că unitatea şi solidaritatea sunt principii de bază ale societăţii noastre. În ultimele zile, zeci de mii de refugiaţi au intrat în România fugind din calea unui război pe care nu şi-l doresc, fiind sprijiniţi de mii de voluntari români. Pe lângă măsuri urgente şi necesare, trebuie să ne pregătim pentru anii ce urmează în această nouă lume mai nesigură”, a anunţat Robert Sighiartău, vicepreşedinte al PNL pentru Relaţii Externe. 

„În calitate de parlamentar şi de vicepreşedinte pentru Relaţii Externe, voi propune o serie de proiecte de lege la nivelul Parlamentului menite să îi sprijine atât pe cei peste 500.000 de etnici români din Ucraina, cât şi pe ceilalţi cetăţeni ai Ucrainei şi ai altor state apropiate ca şi cultură şi istorie de România. Scopul proiectelor va fi facilitarea accesului la piaţa muncii din România şi relaxarea procesului de acordare a cetăţeniei pentru cei din ţările vecine care vin să lucreze în ţara noastră, a mai precizat reprezentantul liberalilor. 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că, până luni, la ora 11, în România au intrat peste 74.700 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia peste 34.000 se mai află în ţară noastră. De asemenea, au fost primite peste 700 de cereri de azil din partea cetăţenilor din Ucraina.

„În aceste zile, presiunea este din ce în ce mai mare pe cele şase centre de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări. În România, până astăzi, la ora 11, de la debutul conflictului, au intrat 74.701 cetăţeni ucraineni şi au ales să iasă din România prin punctele de trecere a frontierei 40.340 de cetăţeni ucraineni. Diferenţa de 34.361 de cetăţeni ucraineni se află astăzi pe teritoriul României, dintre aceştia 718 au solicitat o formă de protecţia din partea statului român, au apelat la statutul de azilant. Asta înseamnă că în acest moment gradul de încărcare pe cele şase centre este de aproximativ 70%”, a declarat Lucian Bode, luni, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite