Semnalul că nu va fi cvorum la moţiunea de cenzură. Toţi cei 17 parlamentari ai minorităţilor naţionale sunt absenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce doi parlamentari PSD au anunţat că nu vor fi prezenţi la votul moţiunii de cenzură, a apărut un nou semnal că nu se va întrucni cvorumul. Toţi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale sunt absenţi de la vot, în condiţiile în care jumătate dintre aceştia votau în mod tradiţional cu PSD.

Deputul PSD Adrian Tudor şi senatoarea Carmen Dan nu vor fi prezenţi la votul moţiunii de cenzură după ce au intrat în carantină, fiind suspecţi de coronavirus.

În cazul în care PSD nu va reuşi să strângă cvorum (233 de parlamentari prezenţi) la şedinţa de azi, moţiunea ar trebui să fie, teoretic, reprogramată. Însă PSD a depus moţiunea de cenzură în sesiune extraordinară, care se termină exact azi. De mâine începe sesiunea ordinară. Potrivit legii, o moţiune trebuie votată în sesiunea în care a fost depusă, altfel e neconstituţională. Or, PSD nu mai poate reprograma votul tot în sesiunea extraordinară.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune două faze: 1. cvorum de şedinţă: prezenţa a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari (cel puţin 233). Şedinţa nu poate începe fără cvorum. 2. o majoritate pro-moţiune: cel puţin 233 de voturi. Unii dintre parlamentari pot asigura cvorumul de prezenţă, dar pot vota împotriva moţiunii. Aşadar, dacă la începutul şedinţei sunt 233 de senatori şi deputaţi în sală, nu însemană automat că moţiunea va întruni 233 de voturi favorabile. Deocamdată, PSD nu poate strânge nici măcar cvorum. 

Vezi şi: VIDEO PSD nu are cvorum pentru moţiune. Şedinţa a început cu o amânare. Scandal în Parlament: „Domnule Bacalbaşa, luaţi-vă pastilele!”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite